Dartsveteraan Paul Lim is een publiekslieveling, maar in tijden van corona ook een risicogeval.
Volledig scherm
Dartsveteraan Paul Lim is een publiekslieveling, maar in tijden van corona ook een risicogeval. © Lawrence Lustig/PDC

‘Darters binnen de sportwereld een risicogroep’

Als er binnen de sportwereld één groep is waar het coronavirus voor paniek zorgt is het darts. Het ene na het andere toernooi is al uitgesteld, maar kenner Jacques Nieuwlaat denkt dat de sport in afzondering snel weer verder kan. Al beseft hij ook dat van alle sporters juist darters gevaar lopen. ,,Zie het als een doorsnee van de bevolking.”

Quote

De impact van nu niet kunnen spelen, verschilt per sport. Daarin zijn darters denk ik wel de minst typische sporters

Jacques Nieuwlaat

,,Ik ken nog geen gevallen, maar de kans dat ze besmet raken is heel groot. Er zijn een paar boven de vijftig en zestig”, zegt Jacques Nieuwlaat (47). Als dartskenner en commentator van RTL 7 hoeft hij niet lang over voorbeelden na te denken.

Neem de 66-jarige en in Amerika woonachtige Paul Lim. In 1990 gooide hij de eerste negendarter op een WK ooit, dertig jaar later is The Singapore Slinger nog altijd actief. Lim acteert dus lang op hoog niveau, maar toch houden de meeste darters er geen strenge en vrome levenswijze op na. ,,Dat is wel bekend”, zegt Nieuwlaat. ,,Het gaat bij darts ook meer om concentratie dan om fysiek. De impact van nu niet kunnen spelen, verschilt per sport. Daarin zijn darters denk ik wel de minst typische sporters.”

Het maakt van darters binnen de sportwereld een risicogroep, beseft Nieuwlaat. ,,Het zijn net normale mensen en dus lopen zij risico. Je kan het zien als een doorsnee van de bevolking. Als ik hier in de straat twintig huizen afga, zal het daarbinnen niet anders zijn.”

Zzp‘ers

Toch gaan er onder darters alweer geluiden op om straks, na 6 april, snel te beginnen. ,,Voor de beste darters is het toch werk. Je kunt ze eigenlijk zien als zzp’ers”, zegt Nieuwlaat, die vooral vanuit Engeland signalen krijgt om snel weer aan de och ter verschijnen. Profbond PDC liet alles ook zo lang mogelijk doorgaan. ,,Hier in Nederland lijkt het allemaal goed geregeld, daar hebben ze straks echt geld nodig.”

Het ene na het andere toernooi is uitgesteld. Ook de Premier League, het rondreizende dartscircus dat deze week eigenlijk Rotterdam zou aandoen. Nu blijft Ahoy voorlopig leeg. In september zijn twee nieuwe speelavonden gevonden. Voor veel andere toernooien is het nog maar de vraag of er straks een plekje vrij is op de toch al overvolle dartskalender.

Toch ziet Nieuwlaat kansen. ,,Darts is bijna gemaakt voor quarantaine. Vloertoernooien zoals afgelopen week in Barnsley zijn al zonder toeschouwers. Dan zijn er alleen darters aanwezig, die kunnen afstand houden. Al zal het in je hoofd nu een stukje moeilijker zijn. Het zal op het randje zijn.”

Zolang er geen toernooien zijn kan Nieuwlaat (bijnaam The Human Calculator) thuis in Delft wat achterstallige statistieken op zijn computer inkloppen. Darters kunnen thuis of in besloten kring extra uren maken aan het bord. Al betwijfelt Nieuwlaat of dat gebeurt. ,,Ik weet van de meeste darters dat ze wel een zetje nodig hebben. Nu kan niemand dat geven, want ze trainen meestal met en bij elkaar.”

Jacques Nieuwlaat.
Volledig scherm
Jacques Nieuwlaat. © Frank Jansen
  1. Kuivenhoven na zege op Van Gerwen: ‘Ik had alles bij elkaar willen schreeuwen’
    PREMIUM

    Kuivenho­ven na zege op Van Gerwen: ‘Ik had alles bij elkaar willen schreeuwen’

    ‘Dat heb ik weer’, dacht Maik Kuivenhoven toen hij zondag in de eerste ronde van het Players Championship in Barnsley tegen Michael van Gerwen moest gooien. De 31-jarige Naaldwijker sprak zichzelf moed in en stuurde een appje naar zijn vrienden: ‘Ik heb nog nooit van hem verloren’. ,,Dit werd mijn eerste partij tegen hem, haha”, zegt Kuivenhoven. ,,Maar ik wist dat ik een kansje had als Michael zijn topniveau niet zou halen.” Dat gebeurde.