Volledig scherm
Barry Hearn. © Lawrence Lustig/PDC

Dartsbaas Hearn gelooft in succes China: ‘Snooker is daar ook al een vak’

Dat een vrouw twee mannen versloeg op dit WK darts en dat twee Amerikanen een ronde overleefden had Barry Hearn zich nooit kunnen bedenken. De voorzitter van de professionale dartsbond PDC is nog altijd bezig met de mondialisering van de sport, zoals hij dat met het snooker al succesvol heeft gedaan.

Door Max van der Put

De 71-jarige Engelsman is gebaat bij spektakel. En bij grote aantallen. ‘I like the numbers’, zegt hij herhaaldelijk. Daarom probeert hij al een paar jaar het darts in China op de kaart te zetten, en sinds kort ook in India. Niet toevallig de twee landen in de wereld met het hoogste inwonertal, allebei boven de miljard. De succesformule van de inmiddels Hearn: ,,Goede evenementen organiseren, zorgen dat het op tv komt en dat de bezoekers een goede ervaring hebben.”

Klinkt simpel, maar alles moet wel kloppen. Of het dat wel eens niet doet bij Hearn? Hij denkt even na. ,,Zelden. Want we beginnen pas ergens aan als we er van overtuigd zijn dat iets een succes wordt. En zo niet, dan praat ik er liever niet over en gaan we over naar het volgende plan.”

Quote

Ongeveer zes jaar geleden heb ik twee miljoen pond geboden om de BDO over te nemen. Maar ze wilden niet eens praten.

Barry Hearn

Na enig aandringen wil hij toch een kleine mislukking noemen. ,,Het valt niet mee in de Verenigde Staten. Maar ik denk dat we door ons toernooi in de World Series te verplaatsen van Las Vegas naar Madison Square Garden in New York, de goede weg zijn ingeslagen. De kaartverkoop gaat daar al veel beter dan in Vegas.”

Hij gelooft in succes in China en India. ,,Darts is simpel te spelen. Je hebt geen dure spullen nodig. Een muur, een dartbord en pijlen. Het is voor heel veel mensen toegankelijk. Om het snooker in China te promoten heeft onze organisatie daar academies gevestigd in grote steden. Dat willen we nu met darts ook gaan doen. Inmiddels is snooker daar een vak op scholen!”

Het nieuws dat die andere dartsbond, de BDO, in zwaar weer verkeert, komt voor Hearn niet als een verrassing. Afgelopen week werd bekend dat het prijzengeld bij het WK van de BDO, dat komende week begint, plots is gehalveerd vanwege tegenvallende sponsorinkomsten en kaartverkoop. ,,Ongeveer zes jaar geleden heb ik twee miljoen pond geboden om de BDO over te nemen”, vertelt Hearn. ,,Maar ze wilden niet eens praten.”

Hij zegt nu wel de helpende hand te willen toesteken. ,,Maar ik wacht netjes op mijn beurt. Eerst moet de BDO het zelf maar proberen op te lossen. En anders de wereldfederatie WDF. Als dat allemaal niet lukt, wil ik wel inspringen.” Maar dan uiteraard wel op zijn voorwaarden. ,,Wie betaalt, bepaalt voor een groot deel. Zo gaat het nou eenmaal. Maar ik snap ook wel dat we het samen moeten doen. We moeten van elkaars sterke punten profiteren. De BDO heeft een wijdvertakte infrastructuur, wij zijn goed in het vermarkten van de sport via sponsoring en het verkopen van tv-rechten.” Hij zal er dan ook een eind aan maken dat de BDO en PDC elkaar concurreren. ,,Het moet dan duidelijk zijn dat de BDO de amateursectie is en de PDC de proftak. Die kunnen heel goed naast elkaar bestaan en in elkaar overlopen.”

Hearn vindt het bijvoorbeeld maar niets dat er twee WK’s zijn. ,,Dat van hun moet dan het WK voor amateurs gaan heten. Zodat het duidelijk is dat het PDC-WK het echte WK is van de beste spelers. Wij weten dat wel, maar voor veel mensen is dat toch verwarrend en dat komt de sport niet ten goede.” Hij pleit voor een handboek dat de PDC en BDO samen opstellen. ,,Zodat alles duidelijk is voor iedereen, er geen tegenstrijdigheden meer zijn. From pub to palace? Dat zou een goede titel zijn, ja. Mag ik die gebruiken?”