Emotionele Van Peer verliest door darteritus ruim van Anderson

Barney en MvG winnenNa zijn stunt van gisteren tegen Simon Whitlock hoopte Berry van Peer vandaag opnieuw te kunnen verrassen tegen Gary Anderson op de Grand Slam of Darts. De 21-jarige Brabander kreeg echter weer last van darteritus, een dartziekte die ervoor zorgt dat je je pijlen niet op het juiste moment of zelfs helemaal niet kan loslaten. Van Peer was al tijdens de partij zichtbaar geëmotioneerd en kreeg uiteindelijk het publiek achter zich.

Anderson won met ruime cijfers van Van Peer in de tweede groepswedstrijd op de Grand Slam of Darts: 5-1. Het niveauverschil was groot en pas bij een 3-0 achterstand pakte de Brabander een leg.

Al tijdens de partij schoten de tranen in de ogen van Van Peer, die kampt met darteritus - de grootste angst van een darter. Door die mentale blokkade lukt het Van Peer dan niet om de pijlen op het goede moment of überhaupt los te laten. Dat gebeurde gisteren ook tegen Whitlock, al won hij toen wel. 

Het publiek in Wolverhampton -dat eerst nog wat cynisch reageerde op de lage gemiddeldes van Van Peer- scandeerde even later massaal zijn naam en ook Anderson sprak bemoedigende woorden aan het adres van de Nederlander. 
Ook op Twitter uitte de tweevoudig wereldkampioen zijn respect. ,,Je toonde klasse en vastberadenheid. Ik moest mijn tranen tegenhouden. Ik hoop dat je er snel overheen komt en laten we hopen dat mensen achter je gaan staan en je steunen."

Zwaar

,,Het was heel zwaar", zei Van Peer voor de camera van RTL7. ,,De emoties die lang opgekropt waren, kwamen helaas los. Ik heb niet overwogen weg te lopen. Ik sta er gewoon drie wedstrijden en mocht ik morgen winnen ook een vierde. Het was echt een hel, maar ik heb er van genoten op een heel andere manier dan gisteren. Anderson gooide 110 gemiddeld, dat is ook fantastisch om mee te maken."

Van Peer komt morgen in actie tegen Cameron Menzies en bereikt bij winst 'gewoon' de tweede ronde. Hij was niet de enige Nederlander die vandaag in actie kwam. 
In groep F verloor Jeffrey de Zwaan ook zijn tweede partij. Scott Mitchell was met 3-5 te sterk. Ook Danny Noppers ging onderuit, met 2-5 tegen Darren Webster. Michael van Gerwen won met 5-4 van Rob Cross, Raymond van Barneveld deed dat ook met dezelfde cijfers tegen Gerwyn Price.

Behalve de 24 spelers uit het PDC-circuit zijn voor de Grand Slam of Darts ook acht spelers van de rivaliserende bond BDO uitgenodigd. Alleen de nummers één en twee van de acht groepen van vier plaatsen zich voor de achtste finales. Voor de winnaar ligt een cheque van 110.000 pond klaar, omgerekend zo'n 125.000 euro. Het toernooi duurt tot en met zondag 19 november.

Volledig scherm
Een huilende Berry van Peer. © Lawrence Lustig/PDC