Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

Jarige Van Gerwen komt goed weg na hoogstaande partij tegen Wade

Premier league dartsMichael van Gerwen heeft zijn dertigste verjaardag geen kleur kunnen geven met een overwinning in de Premier League. In Birmingham hielden Wade en de drievoudig verdedigend kampioen elkaar in een hoogstaande partij in evenwicht: 7-7. Mighty Mike staat wel nog altijd bovenaan in de rangschikking.

Wade mocht beginnen, maar werd door Van Gerwen meteen onder druk gezet. De Brabander plaatste namelijk al snel de break, alleen die kon hij niet verzilveren. Wade finishte in de daaropvolgende legs als vanouds sterk door twee keer op rij 121 uit te gooien. Het ging gelijk op, zelfs op scorend vlak. Zo stonden beide spelers bij 4-4 tussen de 104 en 105 gemiddeld te gooien. Uiteindelijk kwamen Van Gerwen en Wade uit op respectievelijk 106,84 en 104,56.

Ook bij het uitgooien liet zowel Van Gerwen als Wade bijna geen steek vallen, waardoor ze op een puntendeling afstevenden. Maar toen was daar ineens Wade, vanaf 68 in de leg van de Nederlander. Hij gooide zijn favoriete dubbel 10 er meteen in en stelde zo een punt veilig. The Machine mocht gaan gooien voor de wedstrijd, maar Van Gerwen liet dat niet gebeuren. Hij brak terug en opende de beslissende veertiende leg met een 180 om er even later dan toch nog een punt uit te slepen.

Cross steelt punt van Price

Rob Cross, de nummer 2 van de wereld en tevens naaste belager van Van Gerwen in de Premier League, kwam uiterst goed weg in Birmingham. Gerwyn Price miste namelijk vier wedstrijdpijlen en zo kon Cross alsnog een punt pakken: 7-7.

Op dat moment was de eerste partij van de avond tussen Mensur Suljovic en Michael Smith ook al in een gelijkspel geëindigd. Daar schoot met name Smith, begin januari nog finalist op het WK, weinig mee op. Bully Boy staat momenteel onderaan, in punten gelijk met Peter Wright. Die Schot verloor in de voorlaatste partij van de avond namelijk met 8-4 van Daryl Gurney.

Door hun nederlagen is de finaleavond in Londen (op 23 mei in de O2 Arena) bijna uit het zicht voor Smith en Wright. De acht overgebleven darters hebben nog drie speelrondes over om zich te verzekeren van een plek bij de beste 4. Van Gerwen lijkt zich daar met 19 punten uit 13 wedstrijden geen zorgen over te moeten maken.

Volledig scherm
Michael van Gerwen. © Lawrence Lustig/PDC