Volledig scherm
Michael van Gerwen in zijn verloren halve finale op het WK tegen Rob Cross. © PDC

Michael van Gerwen: Ze lusten me rauw

Michael van Gerwen is niet anders gewend: ook vanavond – bij de play-offs van de Premier League Darts - is hij weer de grote favoriet. Iedereen weet het, hij beseft het. ,,Ze lusten me rauw. Ik moet focus hebben. Anders kan ik verliezen. Maar daar ga ik helemaal niet vanuit.”

Het zelfvertrouwen van Mighty Mike is wel ergens op gebaseerd. Niet alleen won hij de Premier League al drie keer (waaronder de afgelopen twee jaar), tegen de drie overgebleven concurrenten voor deze prijs (inclusief 300.000 euro voor de winnaar) kan hij goede resultaten uit het verleden overleggen. Ja, hij verloor op het WK in de halve finale van Rob Cross, vanavond zijn tegenstander in de halve finale van de play-offs van de Premier League. Maar over all staat het 10-2 voor MVG tegen de sympathieke Engelsman.

Quote

De halve finale tot 10 gewonnen legs, de finale tot 11. Prima voor mij. Hoe langer, hoe beter.

Michael van Gerwen

Als hij die weet te elimineren in de 02 Arena in Londen, dan wacht later op de avond in de eindstrijd de winnaar van de andere halve finale: Gary Anderson versus Michael Smith. ,,Op papier is Smith makkelijker voor mij”, stelde Van Gerwen in zijn voorbeschouwing.

Dat klopt. Van de 27 keer dat hij het opnam tegen Smith, kwam MVG 22 keer als winnaar uit de strijd. De laatste drie ontmoetingen eindigden in 7-2, 7-1 en 7-0 voor Van Gerwen. Begrijpelijk dat hij Smith graag als opponent in de finale tegenkomt.

Volledig scherm
Michael van Gerwen. © EPA

Tegen Gary Anderson heeft Van Gerwen het vaakst gestreden. Van hun 50 ontmoetingen won Mighty Mike er 32, de Schot trok 16 keer aan het langste eind en twee (Premier League-)partijen eindigden onbeslist. De laatste kamp, exact een week geleden in de laatste speelronde van de Premier League, werd een prooi voor Anderson (5-7). Er stond toen echter nauwelijks nog iets op het spel. Van Gerwen was al lang zeker dat hij de Premier League competitie als nummer 1 zou afsluiten, wat hem een bonus van 30.000 euro opleverde.

En Van Gerwen merkte vergenoegd op dat het spelformat tijdens de play-offs anders is dan tijdens de competitie, langer. ,,De halve finale tot 10 gewonnen legs en de finale tot 11. Prima voor mij. Hoe langer, hoe beter.” Wat hij maar wil zeggen: de kans dat de underdog wint, wordt kleiner naarmate een partij over meer legs wordt afgewerkt. En de underdog is hij zelf nooit.

Head-to-head
• Michael van Gerwen - Rob Cross: 10-2.
• Michael van Gerwen - Michael Smith: 22-5.
• Michael van Gerwen - Gary Anderson: 32-16 - en twee remises.

Ben jij een echte Mighty Mike fan? Dan is deze quiz een eitje