Volledig scherm
Michael van Gerwen © Getty Images

Oranjedag in Ally Pally

wk dartsVandaag start de tweede ronde op het WK darts en komen met Jan Dekker, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen meteen drie Nederlanders in actie. Alle drie maken ze een reële kans om door te gaan op oranjedag.

Door Pim Bijl

Na een lange aanloop begint om half twee vanmiddag de tweede ronde met een partij tussen de Gerwyn Price (Wales) en Ian White (Engeland), maar daarna kunnen de Nederlandse dartsfans hun lol op. Dan spelen er een man uit Purmerend, een man uit Emmen en later ook de wereldkamioen uit Vlijmen.

Vincent van der Voort speelt in de tweede wedstrijd van de middag tegen Steve Beaton (Engeland) en daarna komt Jan Dekker het podium op voor zijn wedstrijd tegen Dimitri van den Bergh (België). Op Michael van Gerwen is het wachten tot de laatste partij van de avond.

Dat Van der Voort én Dekker in de tweede ronde mogen gooien, mag een verrassing worden genoemd. Van der Voort versloeg met 3-0 Dave Chisnall, niet voor niets de nummer 8 van de wereld. En Dekker stuurde landgenoot Jelle Klaasen met 3-1 naar huis. Op basis van die twee wedstrijden hebben ze een reële kans om vandaag ook door te stoten. Beaton, de tegenstander van Van der Voort, werd wereldkampioen 1996. Hij is een geduchte concurrent, maar haalde alweer lang geleden - in 2004 - voor het laatst de laatste zestien. Dekker treft met Van den Bergh een man die net als hijzelf in de eerste ronde veel indruk maakte. De Belg overklaste Stephen Bunting.

Michael van Gerwen zal blij zijn dat hij weer het podium op mag. Als titelverdediger moest hij meteen op de openingsdag aan de bak tegen landgenoot Christian Kist. Na zijn indrukwekkende winst moest hij acht lange dagen wachten. Met James Wilson krijgt hij nu een tegenstander die hij normaal gesproken vrij eenvoudig moet kunnen verslaan. Bij de PDC won Wilson nog geen enkel gerenommeerd toernooi.