Volledig scherm
© AFP

Ronaldo voegt nog meer records toe aan zijn lijstje

Cristiano Ronaldo is weer een record rijker. De Portugees stond woensdag als eerste speler ooit op drie verschillende EK's in een halve finale. De vedette van Real Madrid had in Lyon een basisplaats in de halve eindstrijd tegen Wales (2-0).

Ronaldo versloeg met Portugal in 2004 het Nederlands elftal in een halve finale van een EK (2-1). Vier jaar geleden verloor hij met zijn landenploeg in de halve eindstrijd van Spanje na strafschoppen.

Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski kunnen Ronaldo donderdag evenaren als ze in de halve finale van Duitsland tegen Frankrijk in actie komen. Beide spelers voetbalden met Duitsland ook de halve finales van de EK's van 2008 en 2012.

Ronaldo speelde woensdag zijn twintigste wedstrijd op een EK. Hij is ook daarmee recordhouder. De Italiaan Gianluigi Buffon en Duitser Bastian Schweinsteiger volgen met zeventien duels. Edwin van der Sar verdedigde zestien keer het doel van Oranje op een EK.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, scoorde Ronaldo ook nog tegen Wales. Hij mocht zijn negende treffer ooit op een EK vieren en kwam zo op gelijke hoogte met recordhouder Michel Platini. Slechts twee andere voetballers hebben ooit ook op twee EK's in een halve finale gescoord. Valentin Ivanov en Viktor Ponedelnik scoorden voor de voormalige Sovjet Unie in de halve finales van de EK's van 1960 en 1964.

Ronaldo scoorde eerder in Lissabon tegen het Nederland elftal in de halve finale van de Europese eindronde van 2004.