Volledig scherm
Vincent van der Voort had geen kind aan Dave Chisnall. © Lawrence Lustig

Van der Voort blaast favoriet Chisnall weg

Als underdog ging Vincent van der Voort de wedstrijd in. Maar in een noodgang vaagde de 41-jarige darter de Engelsman Dave Chisnall van het podium. Hij is de vierde Nederlander die zeker is van de tweede ronde op het WK.

Door Pim Bijl

Vorig jaar zakte Vincent van der Voort naar eigen zeggen door zijn hoeven op het podium. De klachten over zijn zwakke rug waren zo hevig dat hij na de nederlaag in de eerste ronde zei: ‘Dit was denk ik mijn laatste wedstrijd op een WK’. Maar zie een jaar later: de kwartfinalist uit 2011 en 2015 staat er gewoon weer. En hoe. Hij blies Dave Chisnall, de nummer 8 van de wereld, weg met 3-0.

Dubbel feest

Zo is het morgen dubbel feest voor de man uit Purmerend. Hij wordt dan 42 jaar geworden en mag later terugkomen voor de tweede ronde, waarin hij zal spelen tegen Steve Beaton. Chisnall, dit jaar ook uitkomend in de Premier League, was de wedstrijd begonnen als de duidelijke favoriet. De Engelsman is niet voor niets de nummer 8 van de wereld. Maar hij leek niet helemaal vol vertrouwen. Greep een aantal keer naar zijn schouder. Sloeg zich zelfs af en toe voor zijn hoofd.

Het vertrouwen bij Van der Voort groeide juist. Groot was de ontlading na de eerste set. De tweede set was al even zwaarbevochten, maar won hij. In de derde set ging het vervolgens heel rap. Zijn gezicht sprak boekdelen. Met een gemiddelde van 98.90 waren ook zijn cijfers meer dan in orde.

Volledig scherm
Vincent van der Voort. © PRO SHOTS
Volledig scherm
Dave Chisnall. © PRO SHOTS