Van Gerwen, Aubergenius en zenuwslopende partijen: WK darts ook zonder publiek boeiend
WK DartsHet WK darts gaat 2021 in met de laatste acht spelers. Dat Michael van Gerwen tot dat selecte gezelschap behoort, is niet verrassend. Al hing zijn toernooileven tegen Joe Cullen aan een zijden draadje. Minder verwacht is de aanwezigheid van Dirk ‘Aubergenius’ van Duijvenbode in de kwartfinales. Hij kroop zelfs twee keer door het oog van de naald. Wat viel er op tijdens de eerste vier rondes van het WK zonder publiek, dat desondanks vaak bijzonder boeiend is?
Delen per e-mail
Door Max van der Put
Veel toppers exit
In de eerste twee ronden waren er nauwelijks grote verrassingen, daarna des te meer. Van de top tien van de wereldranglijst van vlak voor het WK zijn al zeven spelers (!) uitgeschakeld. Alleen Michael van Gerwen (nr 1), Gerwyn Price (nr 3) en Dave Chisnall (8) zijn nog van de partij. De grootste scalp was tot dusverre Peter Wright, niet alleen de regerend wereldkampioen maar ook de grootste bedreiger van Van Gerwen als nummer één van de wereldranglijst. De Duitser Gabriel Clemens - inmiddels zelf ook al thuis - zorgde in de derde ronde voor dé sensatie van het toernooi tot nu toe door Snakebite te elimineren.
Aubergenius op stoom
Dirk van Duijvenbode, alias Aubergenius, wist in zijn achterhoofd dat er in zijn kwart van het speelschema mogelijkheden lagen. Nadat Van Duijvenbode in de eerste ronde ontsnapt was tegen Bradley Brooks (0-2 werd 3-2) wipte hij oud-wereldkampioen Rob Cross uit het toernooi dankzij een paar hoge, cruciale finishes en vervolgens werd ook de als twaalfde geplaatste Glen Durant uitgeschakeld na een indrukwekkende comeback (van 1-3 naar 4-3).
Andere verrassingen
Waar toppers sneuvelen, komen verrassende namen bovendrijven. Van Duijvenbode dus. En voor wie geld heeft ingezet op de kwartfinale Stephen Bunting - Krzysztof Ratajski is 2020 op de valreep nog een prachtjaar geworden. De manier waarop de Pool Ratajski de laatste acht haalde, was vrij bizar. In zijn vierderondepartij tegen de Duitser Gabriel Clemens misten ze samen liefst 17 matchdarts (Ratajski 10, Clemens 7) voordat de Pool zich met een rake dubbel 1 als eerst uit zijn land voor een kwartfinale van een darts-WK plaatste.
Zenuwslopend
Vanwege coronamaatregelen wordt er in de beslissende set niet - zoals gebruikelijk - een tiebreak gespeeld, maar is de vijfde leg beslissend. Bij maar liefst 14 partijen kwam het aan op die beslissende leg in de beslissende set. Het blijkt belangrijk om het gooien op de bull voorafgaand aan de wedstrijd te winnen, want dan mag je aan de wedstrijd en dus ook aan die beslissende leg beginnen. Tien van de veertien keer hield degene die begon aan the decider zijn zenuwen onder bedwang en won de partij, vier keer lukte dat niet. Dat was onder meer het geval toen Van Gerwen er toch nog met de buit vandoor ging tegen Cullen in de achtste finales.
Ook Van Duijvenbode leverde zo’n huzarenstukje af in zijn partij in de tweede ronde tegen Rob Cross. Ook tegen Durant kwam het voor Aubergenius aan op een decider, maar toen mocht hij er wel zelf aan beginnen.
Mooie cijfers
Darts is een sport van cijfers, die dan ook allemaal keurig bijgehouden worden. Zo weten we dat Van Gerwen van de acht kwartfinalisten het beste toernooigemiddelde heeft: 104,14 en het hoogste uitgooipercentage: 47,67%. Ook Van Duijvenbode staat bovenaan in één van de lijstjes. Hij gooide twee keer de maximale finish van 170. Dat lukte verder nog niemand. Danny Baggish en Gerwyn Price deden het wel ieder één keer.
Voor de cijferfetisjisten hier nog wat meer leesvoer: het overall-uitgooipercentage is 36,39%. Er werd tot dusverre 739 keer de maximale score van 180 gegooid. En 65% van de legs werd gewonnen door de speler die er aan begon. In de categorie ‘een stuk minder nuttige weetjes’: 1040 legs werden uitgegooid op een rood vlakje, tegenover 546 op een groen vlakje op het bord. En er zijn tot dusverre 47.483 darts gegooid die in totaal 1.465.548 punten opleverden.
Finale op 3 januari
De finale van het WK van de PDC vindt normaal gesproken plaats op 1 januari, maar de organiserende bond acht het commercieel aantrekkelijker om de finale op zondagavond te laten afwerken. Zodoende is de finale op 3 januari, staan de twee halve finales op zaterdag 2 januari op het programma en de vier kwartfinales op vrijdag 1 januari. ‘s Middags om 13.00 uur begint het nieuwe jaar met Ratajski - Bunting, gevolgd door Anderson - Van Duijvenbode. ‘s Avonds vanaf 19.00 uur nemen eerst Price en Gurney het tegen elkaar op en daarna Van Gerwen tegen Chisnall.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video James Wade zorgt voor sensatie met 9-darter, maar verliest wel
De perfecte leg gooien, en dat ook nog eens op het grootste podium van de dartsport. Het was alweer sinds 2016 geleden dat Gary Anderson dit als laatste speler voor elkaar had gekregen, maar vanmiddag heeft James Wade hem eindelijk afgelost. -
wk darts Van Duijvenbode met comeback naar kwartfinales: ‘Piste zowat in mijn broek’
Dirk van Duijvenbode heeft bij het WK darts in Londen opnieuw zijn klasse getoond. De 28-jarige Zuid-Hollander was in de vierde ronde na een stroeve start Glen Durrant alsnog de baas: 4-3, na met 1-3 achter te hebben gestaan. Daarmee vervolgt ‘Aubergenius’ een indrukwekkend toernooi waarin hij onder anderen ook al oud-wereldkampioen Rob Cross versloeg. -
Noppert worstelt zich ‘als een krant’ naar derde ronde
Danny Noppert heeft met pijn en moeite de derde ronde van het WK darts bereikt. De nummer 25 van de plaatsingslijst, die in de openingsronde nog niet in actie hoefde te komen, worstelde zich met 3-1 langs de Zuid-Afrikaanse debutant Cameron Carolissen. -
wk darts Van Duijvenbode hard voor zichzelf: ‘Kreeg externe factoren niet uit mijn systeem’
Dirk van Duijvenbode beleefde de voorbije weken op en naast het podium een grote doorbraak bij het WK darts, maar moest vanmiddag zijn meerdere erkennen in Gary Anderson. Na afloop weet hij zijn nederlaag (1-5) aan mysterieuze ‘externe factoren’. ,,De enige tikken die ik in deze wedstrijd gehad heb, heb ik mezelf gegeven. En hard ook.” -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Dirk ‘Aubergenius’ van Duijvenbode is een fenomeen in wording: raar, maar geen malloot
Het darts leeft van ‘characters’. Na onder anderen Bobby ‘Mister Glitter’ George, Andy ‘The Viking’ Fordham en Peter ‘Snakebite’ Wright is er nu een Nederlander die rariteiten met prestaties weet te combineren: Dirk ‘Aubergenius’ van Duijvenbode. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.