Van Gerwen dendert via Labanauskas door naar zevende halve finale WK

Aspinall wachtMichael van Gerwen is nog maar twee zeges verwijderd van titelprolongatie op het WK darts. De 30-jarige Vlijmenaar was in de kwartfinale te sterk voor Darius Labanauskas (5-2) en neemt het maandagavond in de halve eindstrijd op tegen Nathan Aspinall. 

Volledig scherm
Michael van Gerwen blijft op titelkoers in Ally Pally. © BSR Agency

Na zijn zege op Stephen Bunting in de vierde ronde bulkte Van Gerwen van het zelfvertrouwen. Mighty Mike, die in de eerste drie duels van dit WK slechts één set af hoefde te staan, stelde vrijdag na afloop dat hij nog niet tot het uiterste was getest. ,,En misschien gaat dat ook wel helemaal niet gebeuren dit toernooi. Natuurlijk zou iemand mij kunnen verslaan, maar die kans acht ik heel klein.”

Die uitspraken zullen Labanauskas ongetwijfeld hebben gesterkt in zijn missie om door te stoten naar de laatste vier. De Litouwer, vorig jaar nog verantwoordelijk voor de vroegtijdige aftocht van Raymond van Barneveld, had bovendien niets te verliezen. De nummer 82 van de Order of Merit kon hoe dan ook terugblikken op een geslaagd WK met fraaie zeges op drie geplaatste spelers uit het toernooi: Ian White (9), Max Hopp (24) en in de vierde ronde Steve Beaton (25).

Dromen van sensationele zege

Bijna twee sets lang mocht Labanauskas serieus dromen van een sensationele zege. Van Gerwen, al jarenlang de onbetwiste aanvoerder van de wereldranglijst, slaagde er in de openingsfase niet in om zijn gebruikelijke niveau aan te tikken. Labanauskas kreeg weliswaar een 158-finish van Van Gerwen om zijn oren, maar gooide vervolgens stoïcijns door en trok de eerste set in de beslissende leg naar zich toe. In de tweede set kreeg Labanauskas via bullseye een pijl om zijn voorsprong uit te breiden, maar liet hij Van Gerwen ontsnappen.

De derde set werd getekend door een curieus moment rondom Labanauskas. De Litouwer probeerde een uit het bord gevallen pijl op te vangen, maar zag die vervolgens ongelukkig op de wijsvinger van zijn linkerhand belanden. Nadat caller George Noble zich als een ware dokter naar het podium haastte om een pleister te brengen, kon de partij worden hervat. Van Gerwen leek weinig last te hebben van de onderbreking en wierp zich in no-time naar een 2-1 voorsprong. 

Dat was voor Mighty Mike meteen het sein om het gaspedaal in te trappen. Van Gerwen schroefde zijn gemiddelde flink op (ruim 114 in de vierde set) en zag dat Labanauskas niet kon aanhaken bij dat hoge niveau. In de vijfde set kwam er zand in de motor van de Nederlander, die zowel scorend als op de dubbels ineens grote moeite had om het verschil te maken. Labanauskas profiteerde daarvan en knokte zich via dubbel tien ternauwernood terug in de wedstrijd (3-2).

Sterker nog, in set zes was de taaie Labanauskas slechts twee pijlen verwijderd van een spectaculaire ninedarter. Omdat de Litouwer opnieuw veel te onnauwkeurig omging met zijn pijlen op een dubbel, slaagde Van Gerwen er in zijn slipstream nog in om Lucky D. te breken en zich daarna vrij eenvoudig naar de setwinst te gooien. In de zevende en laatste set kreeg Mighty Mike dankzij liefst zeven missers van Labanauskas alle kans om de wedstrijd in het slot te gooien. 

Weg naar de finale

Maandagavond wacht Van Gerwen in zijn zevende halve finale op het WK een confrontatie met de talentvolle Engelsman Nathan Aspinall (28), die dankzij zijn goede prestatie in Londen na de jaarwisseling de top-tien binnenstormt. De winnaar van het duel tussen Van Gerwen en Aspinall neemt het woensdag 1 januari in de finale op tegen Peter Wright of de winnaar van de wedstrijd tussen Glen Durrant of Gerwyn Price.

Bekijk de reactie van Mighty Mike na de partij.

Volledig scherm
Michael van Gerwen. © BSR Agency