Volledig scherm
Peter Wright met de Sid Waddell Trophy. © BSR Agency

Van Gerwen in spectaculaire finale onderuit tegen Wright

Weer geen prolongatieAlle elf de finales die Peter Wright tegen Michael van Gerwen gooide, verloor de Schot. Vanavond gooide hij het MVG-juk van zich af en wat een moment! Het leverde hem zijn eerste wereldtitel op na één van de beste finales uit de historie: 7-3.

Volledig scherm
© EPA

Door Max van der Put

Het bekt zo lekker als de mastercaller bij het darts een speler kan aankondigen als ‘back to back champion of the wooooooooorld’.... Van Gerwen heeft alles al minstens een keer gewonnen in het circuit van de PDC, maar die geuzennaam heeft hij nog niet. Ook niet na de WK-finale van tegen Wright. De naam van Mighty Mike stond nog net niet in Sid Waddell Trophy gegraveerd; hij was veruit favoriet in de eindstrijd. Niet zozeer vanwege zijn prestaties dit toernooi, want die waren niet echt om over naar huis te schrijven. Maar in de elf finales die hij tegen Wright gooide tot dusverre, trok hij altijd aan het langste eind. De Vlijmenaar ‘zat in het hoofd’ bij de flamboyante Schot, die daarom deze WK-finale ook wel niet zou winnen, was de algehele opinie.

Van Gerwen was op dit WK nog niet echt tot het uiterste gedreven tot en met de halve finale, vertelde hij zelf ook na die partij tegen Nathan Aspinall . Dus het was ook niet nodig geweest dat hij zijn topniveau haalde. Als Wright hem daar wel toe zou dwingen, dan ging het gaspedaal echt wel tot op de bodem, beloofde de Vlijmenaar. Maar zo ging het niet vanavond in Alexandra Palace. Wright deed wat hij moest doen; hij zette de regerend wereldkampioen onder druk. Maar bij Van Gerwen haperde het gaspedaal; hij kon het slechts bij vlagen helemaal indrukken. Van 2-0 achter in sets naar 2-2 bijvoorbeeld.

Maar erop en erover, het gebeurde niet dit keer. Wright zat in ‘the zone’ en bleef ongestoord een prima gemiddelde gooien. Gekoppeld aan een uitgooipercentage van rond de zestig procent zette hij Van Gerwen behoorlijk voor het blok. En die kwam daar niet omheen of doorheen. Ook zijn driepijlsgemiddelde was finale-waardig, maar met uitgooien wilde het maar niet lukken. Dat kostte hem de kop. Waar hij normaal gesproken dodelijk is in beslissende vijfde legs in een set, daar ging het nu te vaak mis. Vooral op de dubbels dus.

En Wright, eerder deze week nog door Raymond van Barneveld, die Snakebite op het hart drukte niet altijd maar ‘de Nice Guy’ te willen zijn, bleef onverstoord. Hij liep uit naar 6-3 in sets, hoe Van Gerwen ook zijn best deed om terug te komen in de wedstrijd, met soms ook indrukwekkende scores. Het was niet genoeg.

Wright had gelijk toen hij samen met zijn vrouw zes van zijn kleurrijke outfits had uitgekozen voor het WK van 2020 en zes kleurencombinaties voor zijn hanenkam had bedacht. Zes partijen…. tot en met de finale dus. En het opgebouwde vertrouwen gedurende het toernooi bleek voldoende om ‘de vloek van Van Gerwen’ van zich af te schudden.

Voor de Vlijmenaar begint de jacht op de wereldtitel van 2021. Vorig jaar sprak Van Gerwen uit dat hij gemiddeld eens in de twee jaar het WK wilde winnen, dat vond hij een realistische doelstelling. Zijn eerste pakte hij in 2014, z’n tweede in 2017 en nummer drie in 2019. Met die van 2021 behoudt hij het ritme van om het jaar. Maar de titel van ‘back to back world champion’ laat nog minstens twee jaar op zich wachten. Ach, heeft Van Gerwen tenminste nog iets te winnen wat hij nog nooit won.

,,Deze nederlaag moet ik mezelf verwijten”, vertelde Mighty Mike op het podium na de nederlaag. ,,Ik miste teveel belangrijke dubbels en Peter strafte dat steeds goed af. Ik zal zorgen dat ik volgend jaar nog sterker terug kom.”

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA