Volledig scherm
Phil Taylor en Michael van Gerwen. © ap

Van Gerwen krijgt ongekend pak slaag van Taylor

World MatchplayMichael van Gerwen heeft in de kwartinale van de World Matchplay Darts in Blackpool een oorwassing gekregen van Phil Taylor. De Engelsman won met - voor Van Gerwen - ongekende cijfers: 16-6.

Van Gerwen versloeg de zestienvoudig wereldkampioen uit Stoke-on-Trent vorig jaar in de finale met 18-10. Voor de Engelse veteraan was dat na liefst vijftien gewonnen finales van het World Matchplay de eerste keer dat hij genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Provocaties

Volledig scherm
Michael van Gerwen en Phil Taylor. © ANP

Kort voor het weerzien met Van Gerwen in Blackpool had 'The Power' verbaal stevig uitgehaald. ,,Ik wil de vloer met hem aanvegen. Ik vind hem arrogant'', had de 56-jarige Taylor onder meer laten optekenen. Van Gerwen reageerde op de van hem bekende wijze, vol branie en zelfvertrouwen, maar de schier onverslaanbare Brabander kon het op het podium niet waarmaken.

Van Gerwen leek toch van slag door de provocaties van Taylor en miste de ene na de andere dubbel. De Engelsman, naar eigen zeggen bezig aan zijn laatste jaar, toonde zich weer de onaantastbare darter van weleer. Taylor plaatste meteen een break en liep daarna in hoog tempo weg bij de man die hem heeft afgelost als nummer één van de wereld. Van Gerwen pakte wel de vijfde leg, maar hij kon het ritme van Taylor daarmee niet breken. De Engelsman ging door, gooide heel wat keren de maximale score van 180 en wist bij een voorsprong van 9-2 met bull's eye zelfs 122 uit te gooien. Daarna was het verzet van de Nederlander, die constant werd uitgejoeld door het Engelse publiek, wel gebroken.

'Niet scherp genoeg'

,,Het slaat gewoon nergens op wat ik stond te doen'', zei Van Gerwen op RTL7. ,,Dit mag niet gebeuren. Ik kan dit alleen mezelf kwalijk nemen. Ik was niet scherp genoeg, de concentratie was niet 100 procent. Dit moet ik accepteren, hoe pijnlijk het ook is.'' De wereldkampioen neemt nu een maand vrij. Zijn vrouw is binnenkort uitgerekend. Ze is zwanger van hun eerste kind.

Taylor treft morgen in de halve eindstrijd zijn landgenoot Adrian Lewis, die eerder op de avond afrekende met Alan Norris.