Volledig scherm
Michael van Gerwen in een creatieve creatie van de fotograaf. © Getty Images

Wie treft Van Gerwen in play-offs van de Premier League?

Met de laatste speelronde van Premier League Darts in Aberdeen voor de boeg zijn de beste vier spelers nagenoeg zeker, maar de precieze volgorde voor de play-offs wordt vanavond bepaald. 

Michael van Gerwen is zeker van de eerste plaats en de extra bonus van 25.000 pond, ruim 28.000 euro. Het is de zesde keer op rij dat de  29-jarige Brabander als lijstaanvoerder eindigt in de aanloop naar de finaledag. 

Volledig scherm
Gary Anderson in een eerdere partij tegen Michael van Gerwen. © LAWRENCE LUSTIG

Van Gerwen treft als lijstaanvoerder in de play-offs de nummer vier in de stand en dat is nu Gary Anderson. Maar dan moet de Schot wel drie legs winnen van Van Gerwen om daar helemaal zeker van te zijn. Of zijn enige rivaal Daryl Gurney (tegen Peter Wright in de eerste partij van de avond) moet punten inleveren. Een 7-2 zege is voor Gurney sowieso nodig om kans te houden. ,,Ik heb een wonder nodig, maar dat verwacht ik niet'', aldus Gurney in de aanloop naar Aberdeen. 

Anderson, die in 2011 en 2015 de Premier League won, is blij met Aberdeen als speelplaats. ,,Het voelt als thuiskomen. Ik speel er altijd goed, hoewel Van Gerwen een taaie tegenstander is. Het maakt me echt niet uit op welke plek ik in de top vier eindig en wie ik in Londen tegenkom, als ik maar mijn beste spel maar laat zien.''

Van Gerwen zegt dat het hem niet bezig houdt wie zijn tegenstander is in de play-offs. ,,Ik ben Michael van Gerwen, ik ben een winnaar. Ik doe mijn ding en het maakt mij niet uit wat iemand anders doet.''

Michael Smith (tweede) en Rob Cross (derde) zijn zeker van de play-offs, maar nog niet zeker van hun plaats. Winst vanavond is handig om Van Gerwen volgende week in de halve finale te ontwijken.

Alle partijen van vanavond (Michael Smith tegen Raymond van Barneveld, Rob Cross tegen Simon Whitlock, Gary Anderson tegen Michael van Gerwen en Daryl Gurney tegen Peter Wright) gaan dus nog ergens om. 

Ook voor Van Barneveld die bij winst op Smith nog vijfde kan eindigen. Dat levert de Hagenaar toch 10.000 pond (ruim 11.400 euro) meer aan prijzengeld op: 65.000 pond in plaats van 55.000 pond. Dat valt overigens bijna in het niet bij wat de winnaar volgende week in de The O2 in Londen opstrijkt: 250.000 pond, ruim 285.000 euro.

Donderdag, vanaf 20.15 uur
Smith - Van Barneveld
Whitlock - Cross
Wright - Gurney
 
Van Gerwen - Anderson

Prijzengeld (in Engelse ponden)

Winnaar: 250.000
Runner up: 120.000
Halve-finalist: 80.000
Vijfde plaats: 65.000
Zesde plaats: 55.000
Zevende plaats: 50.000
Achtste plaats: 45.000