Volledig scherm
Sjoerd Potters, burgemeester De Bilt. © Angeliek de Jonge

Burgemeester Potters reikt gemeentelijke onderscheidingen uit in India

Burgemeester Sjoerd Potters heeft tijdens een handelsmissie naar India twee gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt aan eigenaren van het Serum Institute of India (SII). Dat laat de gemeente De Bilt weten. 

De uitreiking vond plaats tijdens een bezoek aan Pune, waar het SII is gevestigd. Het instituut is tevens eigenaar van Bilthoven Biologicals en het USP.  Dr. Cyprus S. Poonawalla is oprichter en eigenaar van het instituut. Hij ontving de zilveren Medaille van Verdienste van de burgemeester. Dit is de hoogste gemeentelijke onderscheiding die de gemeente De Bilt kent. Burgemeester Potters sprak zijn waardering uit over de manier waarop Poonawalla met zijn bedrijf vaccinaties tegen ziektes als polio toegankelijk heeft gemaakt voor miljoenen kinderen in de wereld. 

Poonawalla startte als stagiair bij het RIVM in Bilthoven en richtte in 1966 het Serum Institute of India op met het doel om levensreddende vaccins toegankelijk te maken voor alle mensen en kinderen ter wereld. Inmiddels wordt wereldwijd zo’n 65 procent van de kinderen gevaccineerd met één of meerdere vaccins die door het instituut zijn geproduceerd. Omdat het SII in 2012 het toenmalige Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in overnam, nu Bilthoven Biologicals, staat Bilthoven wereldwijd bekend als het gaat om kennis en expertise op het gebied van vaccins. 

Zoon

Ook de zoon van Poonawalla én huidig directeur van SII, Adar Poonawalla, ontving de Medaille van Verdienste in zilver van burgemeester Potters. Hij kent het USP Bilthoven van kleins af aan en tekende in 2017 voor een definitieve samenwerkingsovereenkomst en naamsverandering in USP Bilthoven. Hiermee heeft SII niet alleen met Bilthoven Biologicals, maar ook als eigenaar van USP Bilthoven een belangrijke stap gezet voor het life science cluster Utrecht en de kenniseconomie. 

Utrecht