Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

180 dagen cel geëist tegen vrouw die ex-vriendin stalkte en bedreigde

Het OM eist een celstraf van 180 dagen, waarvan zeventig dagen voorwaardelijk, tegen een 48-jarige vrouw uit Delft die haar ex-vriendin uit Den Haag stalkte en bedreigde. Volgens de Delftse kwam het allemaal doordat ze haar medicijnen niet slikte.

Beide vrouwen hadden ruim twintig jaar een liefdesrelatie. Toen die op de klippen liep, bleven ze nog twee jaar bevriend. December vorig jaar zette de Haagse vriendin ook een punt achter de vriendschap. De Delftse pikte dat niet. ,,Mijn telefoon bleef rinkelen. Tientallen keren stond ze voor de deur”, vertelde de Haagse vrouw vrijdag bij de rechter.

Quote

Ik was zo in de war, ik wilde opgenomen worden

Verdachte

,,Je zult je hele leven bang voor me moeten zijn”, liet de Delftse aan haar ex-vriendin weten. De verdachte vertelde in maart dit jaar tegen een agent dat zij met een hamer naar de woning van haar ex-vriendin ging om haar te doden. Door de toegesnelde politie werd ze er ook echt met een hamer aangetroffen. ,,Ik wilde haar helemaal niet vermoorden”, zei de Delftse vrouw vrijdag tegen de rechter. ,,Ik was zo in de war, ik wilde opgenomen worden.”

Ze werd ook even vastgezet, maar kwam toch weer vrij. Op 20 mei dit jaar sprak ze de voicemail in van haar Haagse ex. ,,Als jij nog een keer de politie belt, dan schiet ik echt een kogel door je hoofd”, zei ze. Sinds dit dreigtelefoontje zit de Delftse weer vast.

Medicijnen

De Delftse lijdt aan een bipolaire stoornis, waardoor ze zichzelf niet kan beheersen. In de periode dat ze haar ex-vriendin bedreigde en stalkte, slikte ze haar medicijnen niet. Daardoor was alles uit de hand gelopen, aldus de verdachte. ,,Als ik de medicijnen had genomen, had ik niet in de gevangenis gezeten”, zei ze bij de rechtbank. Door maagklachten kreeg ze de pillen niet naar binnen, maar ze beseft nu wel dat ze niet zonder kan.

De officier van justitie meent dat de vrouw, ondanks haar psychische problemen, gedeeltelijk toch verantwoordelijk gehouden kan worden voor de bedreigingen en de stalking. De aanklaagster eiste, naast de celstraf, dat de vrouw onder behandeling blijft, geen contact opneemt met haar voormalige geliefde, en een enkelband gaat dragen.

De rechtbank liet doorschemeren dat haar uitspraak over twee weken niet veel zal afwijken van de strafeis van het OM. Maar de rechter waarschuwde de vrouw niet opnieuw in de fout te gaan. ,,Het eindstation is TBS”, zei de rechter. ,,Ik zal maar precies zeggen wat de volgende stap is.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft