Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

2000 nieuwe woningen in slechtst scorende buurten van Delft

De Reinier de Graafbuurt en de naastgelegen Juniusbuurt in de wijk Buitenhof krijgen er de komende tien jaar 2000 nieuwe woningen bij.

Naast de 2000 nieuwe woningen krijgt het gebied ook een ‘opfrisbeurt’. Dat is ook wel nodig, vinden bewoners én gemeente. De waarderingsscores van deze buurten behoren tot de laagste in Delft. De Reinier de Graafbuurt roept bij veel Delftenaren een negatieve associatie op: het ‘ziekenhuisterrein’. Ook bewoners zelf zijn overwegend negatief, zo blijkt uit enquête-onderzoek van de gemeente.  De Juniusbuurt wordt nauwelijks beter gewaardeerd.

De belangrijkste reden hiervoor is de geringe variëteit van het woningaanbod. Het aandeel sociale huurwoningen in beide buurten bedraagt momenteel 89 procent. De gemeente zet daarom in op het bijbouwen van vooral woningen in de vrije koop- en huursector (65 procent), naast 20 procent in het middensegment en 15 procent in de sociale huur. Het wordt hierdoor mogelijk binnen de buurt door te stromen naar een andere woning. Nu vertrekken veel bewoners na relatief korte tijd waardoor er weinig sociale binding ontstaat.

Buurtfunctie

De sloop van enkele scholen, waaronder het Delflandcollege aan de Juniusstraat, en de nieuwbouw van Basalt Revalidatie – nu nog aan de Reinier de Graafweg - grijpt de gemeente aan om het gebied waar mogelijk opnieuw in te richten. Er komt ruimte voor nieuwe stedelijke- en commerciële voorzieningen; nog niet duidelijk is welke dat zijn. De bewoners hebben laten weten vooral behoefte te hebben aan kleinschalige buurtvoorzieningen die als ontmoetingsplek kunnen fungeren om zo de samenhang in de wijk te vergroten en eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente wil dit doen door enkele buurtcentra op te zetten en ruimte te geven aan kleine commerciële voorzieningen met een typische buurtfunctie.

In samenwerking met indebuurt Delft