Volledig scherm
© anp

3 jaar geëist in zaak 'vergeten' DNA-match

TwitterfeedTegen de veertigjarige Sam J. is vandaag 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist voor een gewelddadige verkrachting van een Delftse en beroving van een prostituee uit Leeuwarden van twintig jaar geleden. Verslaggeefster Jorina Haspels deed live verslag van deze zaak via Twitter.

Het had al jaren eerder kunnen gebeuren: de rechtszaak om een Drachtenaar die een Delftse vrouw in 1998 zou hebben verkracht en in 1997 een prostituee in Leeuwarden met geweld zou hebben beroofd. Door een blunder van justitie werd de man dit jaar pas aangehouden, al was de dna-match al in 2008. De Delftse werd in juli 1998 in haar eigen huis verkracht door een man die zij die avond had leren kennen. De prostituee werd een jaar eerder op gewelddadige wijze beroofd. Het OM en de politie hebben excuses gemaakt aan de Delftse voor de blunder, maar voor de vrouw uit Leeuwarden was het te laat, omdat zij inmiddels al was overleden.

Het OM en de politie werden in 2008 op de hoogte gesteld van de match, maar door onduidelijke redenen werd er niets met deze informatie gedaan. Eind vorig jaar kwam de match nog de aandacht van de Haagse zedenpolitie, waarna een arrestatie van Drachtenaar Sam J. in maart dit jaar tot stand kwam. ,,Het schaamrood staat me op de kaken", aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Den Haag. ,,Maar dit zijn zulke heftige feiten dat niets doen geen optie is", motiveert zij waarom er alsnog vervolgd is.

J. ontkent de feiten met stelligheid. ,,Ik was met stomheid geslagen toen de politie voor de deur stond, nog steeds", aldus de man uit Drachten. J. ontkent niet dat hij in het verleden ,,geen lieverdje" is geweest, zoals hij het zelf noemt. Hij heeft een lang strafblad met geweldsdelicten, onder meer tegen ex-vriendinnen. Maar, benadrukt hij: ,,Ik heb nooit iemand beroofd en ook nooit iemand verkracht."

In samenwerking met indebuurt Delft