Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stover

'Aantal sportblessures kan worden gehalveerd'

De helft van de sportblessures is te voorkomen door preventieve acties. De TU Delft start een onderzoeksproject om deze ambitie te realiseren. Technische vondsten moeten het verschil maken.

Vorig jaar meldden zich in het hele land 121.000 mensen met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures, die zorgen voor vijf miljard euro aan directe medische kosten. Goede begeleiding en technische hulpmiddelen kunnen sporters helpen blessures te voorkomen. 

oor voetballers en hockeyers is er bijvoorbeeld een speciale focus op hamstringblessures, die vaak door overbelasting ontstaan. In samenwerking met de KNVB wordt een speciaal kledingstuk ontwikkeld met sensoren die de beweging van de voetballer (of hockeyer) nauwkeurig vastleggen. Deze kleding hindert de speler niet en kan gemakkelijk worden gedragen tijdens trainingen en wedstrijden. Ook hardlopers hebben vaak blessures. Hier kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door oververhitting. Zo finishte afgelopen weekeinde vijftien procent van de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop met een kerntemperatuur boven de 40 graden Celsius.

Om gevaarlijke situaties eerder te herkennen, kunnen sensoren in sportkleding de temperatuur van huid en kern meten. Als de testresultaten goed zijn, kunnen ook amateursporters de nieuwe technische hulpmiddelen gebruiken. Ook fietsveiligheid, zowel voor langzaam fietsende ouderen als voor razendsnel afdalende wielrenners, is onderdeel van het onderzoeksproject. Net als fitness en krachtsport.

Inspanning

Door sensoren en camera's kunnen sporters een veel beter inspanningsadvies krijgen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt vier miljoen euro beschikbaar voor het project. Andere partijen dragen 2,2 miljoen euro bij.

  1. Dief van portemonnee Haagse muzikant Ed Struijlaart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’
    PREMIUM

    Dief van portemon­nee Haagse muzikant Ed Struij­laart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’

    Een van de dieven die in oktober de portemonnee van de Haagse singer-songwriter Ed Struijlaart pikten tijdens een optreden in Zwolle, is afgelopen donderdag in Den Haag opgepakt. Tijdens het optreden in de Odeon werd de portemonnee met pinpas van Struijlaart door twee dieven uit zijn kleedkamer meegenomen. Het verhaal kreeg een bizarre wending toen een van de dieven via Instagram contact met hem zocht, zijn excuses aanbood en de pas naar Struijlaarts moeder stuurde.

In samenwerking met indebuurt Delft