Volledig scherm
PREMIUM
Giel van Buuren met 'zijn' Jopie, verkleed als Willem van Oranje. © Fred Leeflang

Afscheid van groenteboer die met volle teugen van het leven genoot

Ze waren er (bijna) allemaal, de vrienden van Giel van Buuren. Afgelopen zaterdag vierden ze het leven van de op 7 juli overleden bekende Delvenaar (80) zoals hij dat zelf heeft gewild. Met klinkende glazen in WijnbarRon.

Volledig scherm
Giel van Buuren op z'n verjaardag dit jaar, op 1 juni. © Fred Leeflang

,,Als Giel het geld van een kwart van alle biertjes en wijntjes die hij in zijn leven heeft weggegeven in zijn zak had gehouden, dan had hij een staatsbegrafenis gekregen", treurt Toon Paap, de excentrieke eigenaar van de Delftse paardentram. ,,Hij heeft zo veel weggegeven...”

Paap noemt Van Buuren 'een speciale vriend'. ,,Giel heeft twaalf jaar bij mijn vader in de groentezaak gewerkt. Hij heeft mij als kind gewiegd, daardoor voel ik nog steeds een bijzondere band met hem. Toen hij begin juni tachtig werd, heb ik hem op de bok rondgereden, samen met Jopie. Verkleed als Willem van Oranje en een meisje van Vermeer. Hij werd op vier plaatsen in de stad toegezongen. Ze huilden als kinderen, die twee. Voor die prachtige momenten ben ik heel dankbaar. Giel was een man met een hart van goud.”

Giel van Buuren had ooit groentezaken op het Vrouwenregt en de Nieuwe Langendijk, was een enorme steunpilaar achter de bar bij DHC, mocht heel graag een hengeltje uitgooien en leefde zich uit bij carnavalsvereniging Goud van Oud. Al zou je het willen, een negatief woord over hem valt nergens te noteren. De schok om zijn toch nog plotselinge overlijden is dan ook behoorlijk heftig. ,,Giel hield van mensen en gezelligheid", zegt Jan Middendorp, wiens vader Leo collega-groenteboer en vriend was van Giel van Buuren. ,,Ik herinner me dat ik met Giel spullen ging halen en ze in de koelcel van mijn vader werden opgeslagen. Zo ging dat in die tijd. Hij kwam ook vaak bij ons thuis om met mijn vader, Piet van Geest en Sam van Noorden te klaverjassen. Dan namen ze de week door, zeg maar. En dat ging natuurlijk voor een groot deel over DHC, daar was hij helemaal gek op." Middendorp herinnert zich een bijna-ongeluk van Van Buuren. ,,Hij reed met een wagen vol handel op de Lierweg, toen er plotseling een tegenligger op hem afkwam. Hij sprong achter het stuur vandaan op de achterbank en dat heeft hem toen gered. Anders was hij al dertig jaar geleden dood geweest."

In samenwerking met indebuurt Delft