Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld ter illustratie: Fietsenoverlast in Olofsbuurt © PR

‘Al die fietsen en fietswrakken in de wijk Olofsbuurt, het wordt een steeds groter probleem’

Een ambulance strandde in de Carthuyzerstraat onlangs in een woud van fietsen. Dat was voor de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier de druppel. Ze luiden de noodklok.

Een meisje met benauwdheidsverschijnselen moest over straat naar de verderop vastgelopen ambulance worden vervoerd. De overlast van geparkeerde fietsen was de bewoners van de Olofsbuurt allang een doorn in het oog. Maar hier is een grens bereikt, vinden ze. ,,Al die fietsen en fietswrakken in de wijk, het wordt een steeds groter probleem”, zegt Harry van Adrichem namens de bewoners. ,,Nu was er geen acuut levensgevaar, maar wat als dat een volgende keer wel zo is? Het toezicht moet echt beter.”

Van Adrichem en de bewoners zijn niet boos, wel zeer verontrust. ,,In 2011 was er al sprake van overlast, maar sindsdien is er weinig ten goede veranderd. Er zijn nog meer studenten bijgekomen, onder andere door de voortgaande verkamering in de wijk. De grens van 265.000 euro waaraan kopers moeten voldoen om een woning op te splitsen, heeft geen positief effect in oude wijken zoals de onze. De huizen zijn hier immers gemiddeld niet die prijs waard. Er komen steeds meer mensen bij en dus ook steeds meer fietsen.”

In samenwerking met indebuurt Delft