Volledig scherm
Kinderen zamelen afgedankte apparaten in © Wecycle

Alle afdankertjes verzamelen! Delftse scholen krijgen recycleles

De leerlingen van vier Delftse scholen - en een kinderopvang - gaan de komende weken afgedankte elektrische apparaten inzamelen om ze te laten recyclen. De inzamelactie heeft een educatief karakter.

De Bernadette Mariaschool, de Prins Mauritsschool, de Bonte Pael, de Regenboog en kinderopvang Werelddreef zamelen tot half november kleine elektrische apparaten in die niet meer worden gebruikt. De actie is georganiseerd door Wecycle, een non-profitorganisatie die landelijk de regie voert over de inzameling en recycling van apparaten als telefoons, elektrische tandenborstels, spelcomputers en meer.

Het doel van deze actie is om kinderen al in een vroeg stadium bij te brengen dat deze spullen, als ze worden afgedankt, ingeleverd moeten worden waarna de grondstoffen een tweede leven kunnen krijgen.

De scholen ontvangen lesmateriaal en een schoolkrant over hergebruik. Daarnaast zamelt iedere school tenminste 75 kleine apparaten in. Als dit lukt ontvangt de school een leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera, naast een certificaat van Wecycle. Ook doneert Wecycle per school een verjaardagpakket aan de stichting Jarige Job, dat er voor zorgt dat kinderen in gezinnen met weinig geld toch hun verjaardag kunnen vieren.

De non-profitorganisatie heeft een landelijk dekkend inzamelnetwerk van in totaal 10.000 lokaties waar consumenten en professionals hun afgedankte apparaten kunnen inleveren. In 2018 zamelde Wecycle op deze manier 105 miljoen kilo aan apparaten in, waarvan 95 procent kon worden hergebruikt. Volgens de organisatie is hiermee een CO2-uitstoot van 294 miljoen kilo vermeden.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft