Volledig scherm
Archeoloog Steven Jongma. © Fred Leeflang

Archeologie Delft in race voor grote prijs

Het project ‘Sporen uit de grond’ van Archeologie Delft is in de race voor de Grote Archeologie Prijs. Deze wordt voor de derde keer uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens de Nacht van de geschiedenis op 29 oktober. 

,,Het zou fantastisch zijn om te winnen, omdat het een vrij prestigieuze publieksprijs is”, vertelt stadsarcheoloog Steven Jongma. 

‘Sporen uit de grond’ gaat over de vroege geschiedenis van Delft. Het is een lespakket voor kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool. ,,Ze worden meegenomen in de wereld van kinderen die in verschillende tijden leefden in Delft, van de Romeinse tijd tot de middeleeuwen.” 

Archeologie is de belangrijkste bron van informatie over de vroege geschiedenis van Delft. ,,De verhalen over Delft beginnen vaak pas bij de moord op Willem van Oranje. Dat is erg jammer, want daarvoor was Delft ook een belangrijke stad”, vertelt Jongma. ,,Door de stadsbrand in 1536 zijn alle geschreven bronnen verloren gegaan. Alle informatie komt vanuit de grond.” 

Begraven 

Volgens Jongma blijft archeologie erg belangrijk. ,,De geschiedenis ligt begraven en het komt niet vaak voor dat er bouwprojecten in de binnenstad zijn die ook nog diep gaan, waar de voorwerpen liggen.” 

,,De leerlingen mogen de scherven die uit de Delftse grond komen, vasthouden.” Hierdoor leven de lessen, volgens Jongma, onder de kinderen. ,,Archeologie is niet zo suf als sommige andere geschiedenisonderdelen. In Delft kun je deze scherven zelfs in de tuin vinden.” 

In samenwerking met indebuurt Delft