Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Bestrijders gladheid in Delft staan al paraat

De vorst heeft nog niet echt toegeslagen, maar de (nachtelijke) temperaturen dalen wel gestaag. Reden voor de gemeente Delft om de gladheidsbestrijders alvast paraat te houden en het zoutdepot te vullen. 

In het geval van sneeuwen en vriezen rukken de medewerkers van de  gemeente uit om met name de gladheid op de doorgaande wegen en de fietspaden in Delft te bestrijden. De ploeg gladheidsbestrijders blijft ook tot medio maart volgend jaar inzetbaar.     

Volgens een woordvoerder van de gemeente staan de Delftse strooiwagens bovendien ‘klaar om uit te rukken’. Ze staan in het gezamenlijke depot van Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft in Delfgauw, langs de A13. De gemeentelijk woordvoerder verzekert dat er ‘voor een ‘gemiddelde winter voldoende zout op voorraad ligt'. 

220 kilometer aan fietspad

De 50 medewerkers die de gemeente voor de gladheidsbestrijding inzet, zijn al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Als het gaat vriezen en glad wordt, dan komt het plan uit de kast: dan wordt er gestrooid op belangrijke hoofdwegen, ontsluitingswegen, openbaar vervoersroutes, regionale(hoofd)fietspaden en wegen naar openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en stations. De medewerkers pakken bij een strooiactie zo'n 220 kilometer aan wegen en fietspaden in Delft aan.

De stad is in de winter verdeeld in verschillende strooiroutes. De gemeente zet voor de hoofdwegen en grote ontsluitingswegen vier grote strooiwagens in. En voor de kleine ontsluitingswegen, het regionale (hoofd)fietspadennet en de binnenstad worden vijf wagens ingezet. Daarnaast heeft de gemeente de beschikking over een strooiwagen, die de knelpunten en moeilijk te bereiken plekken zoals (voet)bruggen en tunnels bedient. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft