Volledig scherm
© ©Rein Geleijnse Fotografie

Betere speelplekken voor gehandicapte kinderen

De meeste speelvoorzieningen in Pijnacker-Nootdorp zijn niet geschikt voor mindervalide kinderen. Maar daar kan op korte termijn verandering in komen. Ouders kunnen een aanvraag indienen om openbare speeltoestellen aan te passen aan hun mindervalide kind. De gemeente heeft een budget vrijgemaakt om dergelijke aanpassingen door te voeren.

Die toezegging heeft wethouder Ilona Jense (Openbare Ruimte, VVD) gedaan. De kwestie was aanhangig gemaakt door raadslid Nita Graafland van de lokale partij Eerlijk Alternatief. Ouders worden uitgenodigd om bij de aanvraag mee te denken over de wijze waarop een speeltuin kan worden aangepast.  

Nita Graafland is blij dat gemeente beter rekening gaat houden met minder valide kinderen. ,,Het is belangrijk dat we mindervalide kinderen uitdagen om mee te doen op de speelplaatsen. Deze toezegging van de wethouder sluit mooi aan op het hoofdlijnenakkoord. Het college is vorig jaar aan de slag gegaan met de boodschap dat iedereen mee moet kunnen doen.‘’

Graafland is benieuwd hoeveel verzoeken de komende tijd worden ingediend bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ze heeft begrip voor het feit dat speeltuinen niet zijn ontworpen op de behoeften van lichamelijk gehandicapte kinderen. De wensen kunnen volgens haar  heel divers zijn. ,,Daar kan op voorhand niet altijd rekening mee worden gehouden.‘’

Pijnacker-Nootdorp volgt met het initiatief het voorbeeld van buurgemeente Zoetermeer. In die gemeente bestaat al langer de mogelijkheid om een aanpassing van speelvoorzieningen aan te vragen.  Ook in veel andere steden bestaat inmiddels een dergelijke regeling.

In samenwerking met indebuurt Delft