Volledig scherm
Villa Casper van Stichting Philadelphiazorg bestaat tien jaar © Fred Leeflang

‘Bewoners moeten zoveel mogelijk regie over hun eigen leven hebben’

Een woonlocatie waar mensen met een verstandelijke beperking ‘op maat’ worden begeleid: Villa Casper viert ‘t 10-jarig bestaan.

Het complex aan de Emmastraat is van Stichting Philadelphia Zorg. Al tien jaar lang vinden de bewoners met een verstandelijke beperking er een ruimte, waar ze onder begeleiding hun leven kunnen leiden. ,,Iedere cliënt heeft een eigen appartement in het complex”, vertelt Monique van Meurs. ,,Ze wonen dus zelfstandig, maar krijgen hulp waar zij dat nodig hebben. Sommigen hebben iemand nodig die met hen naar de financiën kijkt, maar anderen hebben meer dagelijkse begeleiding nodig, zoals bij het wassen.”

Villa Casper is een woning bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke handicap of autisme. Er wonen in de Pijnackerse accommodatie twaalf cliënten, waarvan de jongste 28 jaar is en de oudste 44 jaar. ,,Op één na wonen alle cliënten vanaf het begin in Villa Casper. De groep is gevarieerd. Zo hebben we mensen met het downsyndroom en ook iemand met een auditieve beperking. Maar ze hebben allemaal wel een verstandelijke handicap.”

Volledig scherm
Villa Casper van Stichting Philadelphiazorg bestaat tien jaar © Fred Leeflang

Centrum
Omdat het huis midden in het centrum van Pijnacker ligt, wordt Villa Casper regelmatig bezocht. ,,Door vrijwilligers kunnen de bewoners ook hun sociale contacten goed onderhouden, met onder andere de buurt.” Het is dan ook niet de bedoeling dat de bewoners de hele dag thuis zitten. ,,Op maandagen en dinsdagen werken alle bewoners”, weet Van Meurs. De rest van de week is er begeleiding.

De cliënten ondernemen veel activiteiten. ,,Ik bak graag taarten met de begeleiding”, schetst Mirjam van Beek (35). ,,En ’s avonds kook ik lasagne en eet ik graag samen met mijn buren.”

Volgens Van Meurs gaat de samenwerking tussen de bewoners onderling en met andere instellingen steeds beter. ,,Binnenkort hebben we een borrel met bewoners van een locatie van Ipse de Brugge, een instelling tevens bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, die hier vlakbij zit.”

In de tien jaar dat Villa Casper bestaat, zijn de bewoners en begeleiders meerdere keren een weekendje weg geweest. ,,We huren een groot huis en gaan daar met de bus heen”, zegt Van Meurs. ,,Het enige probleem is dat het best prijzig en het toch elke keer weer een uitdaging is om dat geld bij elkaar te sprokkelen.”

Vanwege het jubileum heeft Villa Casper 250 euro gekregen. ,,Het is de wens om daarmee weer een weekendje weg te gaan. Hoewel dat natuurlijk niet de kosten dekt. Daarvoor moeten we echt nog sponsors vinden, bijvoorbeeld een supermarkt die boodschappen kan betalen.”

Volledig scherm
© Fred Leeflang
Volledig scherm
Villa Casper van Stichting Philadelphiazorg bestaat tien jaar © Fred Leeflang

Talenten
De drie begeleiders Patricia van Holsteyn, Remco Quartel en Van Meurs werken vanaf de eerste dag in Villa Casper. Hierdoor hebben zij een goede band kunnen opbouwen met de bewoners.

Van Meurs: ,,De jaren zijn voorbij gevlogen. Het leukste vind ik de afwisseling en de contacten die ik leg voor cliënten. Ik ben nooit alleen bezig in het huis, maar juist ook vooral met andere organisaties, zoals sportverenigingen.”

Ze is ook volop bezig met de ontwikkeling van de bewoners. ,,Het is niet alleen zorgen voor de ander, maar vooral zorgen mét de bewoners. Ze moeten zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven hebben en zelf kunnen bepalen wat ze willen leren. Dat verschilt van bewoner tot bewoner in Villa Casper.’’

Het is ook wat haar werk zo leuk maakt. ,,We proberen de sterke punten van bewoners eruit te halen. Dan praat je over voor de hand liggende zaken, maar ook over verborgen talenten. We kijken dan of de bewoners op de goede werkplek zitten of dat ze liever iets anders doen. Door ze zelf veel te laten ondernemen en zelfvertrouwen te geven, groeien ze.”

In samenwerking met indebuurt Delft