Uitzicht vanaf de oude verkeerstoren richting de woningen op de rand van Nootdorp.
Volledig scherm
Uitzicht vanaf de oude verkeerstoren richting de woningen op de rand van Nootdorp. © Jacques Zorgman

Bezwaren Nootdorpers tegen hoogbouw Ypenburg weggevaagd

De Raad van State in Den Haag heeft in een uitspraak alle bezwaren tegen de bouw van 24 woonappartementen op het terrein bij de oude verkeerstoren van Ypenburg verworpen.

Een zestal bewoners van het naastgelegen ‘Texeleiland’, op de grens van Nootdorp en Ypenburg, is fel tegen het bouwplan. Uiteindelijk hebben ze echter het hoogste bestuursrechtscollege er niet van kunnen overtuigen dat het plan niet deugt.

De Raad is het niet eens met de tegenstanders dat het woongebouw te massaal en te hoog wordt. ‘Ypenburg is nu eenmaal een stedelijke omgeving en geen platteland’, zo stelt de Raad. De afstand tussen de bestaande woningen en de nieuwbouw is 33 meter. Dat is niet uitzonderlijk. Verder wordt het gebouw ‘slechts’ acht meter hoog, terwijl het bestemmingsplan zelfs maximaal 15 meter hoogte toestaat.

Tot slot acht de Raad van State de kans dat er nog explosieven in de grond zitten klein. Er is op de bouwlocatie in het verleden namelijk al veel in de grond ‘geroerd’. Er is onderzoek gedaan en er heeft een school gestaan, zonder dat er explosieven zijn aangetroffen, laat staan dat er een explosie heeft plaatsgevonden, meent de Raad. Ook de angst van de bewoners dat de ontwikkelaar vijf bomen gaat kappen, is ongegrond verklaard. Ontwikkelaar Amvest heeft al toegezegd geen plannen te hebben om de bomen te kappen.

v

In samenwerking met indebuurt Delft