Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschappers en studenten bij Industrieel Ontwerpen. V.l.n.r. Koen Borger, Evita Goetssch, Jan Carel Diehl en Ena Voûte. © Fred Leeflang

Bijdragen aan een betere wereld: 'Wij willen dat iedereen zich comfortabel voelt’

De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft bestaat 50 jaar. Ooit begon de studie met twee studenten; nu zijn er tweeduizend. Eén ding is gelijk gebleven. ,,Hier ontwerpen we de wereld van de toekomst", weet decaan Ena Voûte.

Voûte beaamt dat veel mensen denken dat industrieel ontwerpers vooral commerciële producten ontwikkelen. Stoelen, verpakkingen, mooie apparaten, dat soort zaken. Maar in de centrale hal van het faculteitsgebouw van de TU Delft maakt ze duidelijk dat dit beeld niet klopt. ,,Matching the speed differences, dat is wat wij doen. De techniek ontwikkelt zich in een enorm tempo. Ook de mens ontwikkelt zich, maar dat gaat minder snel. Wij willen de technologische revolutie en de menselijke ontwikkeling met elkaar verbinden.”

Anders dreigt er volgens haar een tweedeling in de samenleving. Ze laat een afbeelding zien van een man die struikelt op een loopband. ,,Dat willen wij voorkomen. Neem bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. Wat gaat daarmee gebeuren? Hoe moeten we dat toepassen? Wat is goed voor de mensen, de samenleving, het milieu? Daar denken wij over na. Wij stellen ethische vragen. Niet alles wat kan of gebeurt, is goed. Wij willen een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich comfortabel voelt.”

TU Delft-studente Evita Goettsch kan daarover meepraten. Ze heeft voor Renault de auto van de toekomst ontworpen. Het is een futuristische wagen die uiteraard zelfstandig rijdt. De vormgeving is futuristisch, ergens tussen de auto van James Bond en een Formule 1-wagen in. Ze won er met medestudent Ilse van Zeumeren zelfs de Renault Design Award 2017 mee.

In samenwerking met indebuurt Delft