Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijna 3,5 jaar wachten op sociale huurwoning

Wie in Delft en omstreken een goedkope woning zoekt, moet steeds langer wachten. Gemiddeld slaagt de zoektocht naar een gesubsidieerd huis in Haaglanden pas na 3,5 jaar, zo blijkt uit de regionale Woonvisie.

Sinds 2013 is de gemiddelde wacht- tijd met liefst een jaar toegenomen, van 28 tot 40 maanden. Starters op de woningmarkt en jonge gezinnen in onder meer Delft hebben het nog moeilijker: zij wachten nu 15 maanden langer.

Volgens woningcorporatie Haag Wonen zit de sociale woningmarkt redelijk op slot: er komen relatief erg weining sociale woningen vrij. ,,Mensen die iets te veel verdienen voor een gesubsidieerde woning verhuizen niet, omdat ze nauwelijks een alternatief hebben'', legt een woordvoerder uit. ,,Er zijn weinig betaalbare huurhuizen voor lage middeninkomens. Ook krijgen zij van de strengere banken steeds moeilijker een hypotheek.''

Statushouders

Quote

Er zijn weinig betaalbare huurhuizen voor lage middeninko­mens. Ook krijgen zij van de strengere banken steeds moeilijker een hypotheek

Woordvoerder Haag Wonen

Wat ook meespeelt, is dat steeds meer woningzoekenden in Haaglanden met voorrang een gesubsidieerd huurhuis krijgen. Woningzoekenden zonder urgentieverklaring moeten daarom veel langer wachten. Zo kreeg in 2013 nog acht procent van de woningzoekenden in Delft, Westland, Zoetermeer, Den Haag en de overige regiogemeenten voorrang, vorig jaar was dat maar liefst 31 procent geworden.

,,Zo'n elf procent is in 2016 verhuurd aan statushouders. Ofwel aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning die snel onderdak moeten krijgen. De overige 20 procent zijn alleenstaanden of gezinnen aan wie om medische of sociale redenen voorrang is verleend.''

Afspraken

Een andere reden voor de groeiende wachtlijst is het tekort aan sociale woningen. De bouw is tijdens de laatste crisisjaren stil komen te liggen. Bovendien houden vooral kleine gemeenten in Haaglanden zich niet aan de regionale afspraak van 30 procent sociale woningbouw.

Zo blijft de gemeente Pijnacker-Nootdorp steken op 17 procent en Leidschendam-Voorburg en Wassenaar rond de 25 procent. Rijswijk, Zoetermeer, Den Haag en Delft voldoen wel aan de norm. Delft zelfs ruim. Hier is van alle huizen 38 procent gesubsidieerd.

In samenwerking met indebuurt Delft