Volledig scherm
persbericht DE KOE in Midden-Delfland © AD

Bijna alle koeien mogen de wei in

Midden-Delfland doet z’n reputatie eer aan. Zuivelboeren in het gebied gaan er prat op dat hun koeien een groot deel van het jaar in de wei lopen. De statistieken geven hen gelijk. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt, dat 94 procent van de koeien in het gebied een groot deel van het jaar buiten mag verblijven.

Midden-Delfland scoort daarmee goed. In Nederland gaat zo’n zeven op de tien Nederlandse melkkoeien de wei in. De meeste melk uit Midden-Delfland mag dankzij het beleid van de boeren het keurmerk ‘weidemelk’ dragen. Deze melk is duurder dan de basisvariant. Het keurmerk wordt verstrekt als de koeien ten minste 120 dagen per jaar minstens zes uur per dag in de wei lopen.

De cijfers komen naar buiten omdat het de tijd is van de koeiendans: nu het officieel lente is, mogen de meeste koeien terug de wei in. Vee dat na een paar maanden binnen voor het eerst het grasland verkent, rent, springt en danst de wei op. Veel mensen vinden dat een mooi gezicht en diverse boeren maken een evenement rond de weidegang.

Midden-Delfland is de gemeente in de regio met de meeste koeien. Per duizend inwoners staan er 216,2 koeien in de wei. In de gemeente Midden-Delfland grazen 4200 koeien, blijkt uit de cijfers over 2017 die nu zijn vrijgegeven.

In Pijnacker-Nootdorp en Delft zijn dat er beduidend minder. Bij boeren in Pijnacker-Nootdorp werden vijfhonderd koeien geteld. Ze lopen ’s zomers allemaal in de wei, weet het CBS. Op Delfts grondgebied grazen 130 koeien. Zij zijn vooral aan de zuidzijde van de stad te vinden, in het Delftse deel van het Midden-Delflandgebied.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Westland!

In samenwerking met indebuurt Delft