Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Gravesteyn in zijn weiland met een koe. © Fred Leeflang

Boeren krijgen zakcentje om oud-grasland te behouden: ‘Het voelde oneerlijk dat wij niet mee mochten doen’

Boeren uit Oude Leede bij Pijnacker mogen na dertien jaar meedoen aan het Groenfonds. Hun collega's uit Midden-Delfland gaan niet meer voor.

Volledig scherm
Als de koeien van Dirk Gravesteyn de stal binnenkomen ligt het hooi klaar. © Fred Leeflang

Boeren krijgen een zakcentje van het Groenfonds om oud-grasland te behouden, rijen wilgen te onderhouden en Hollandse runderen in huis te halen. Hierdoor worden ze gestimuleerd om de natuur in Midden-Delfland gevarieerd te houden. De doelen van het natuurfonds zijn het in stand houden van het agrarische cultuurlandschap van Midden-Delfland en het versterken van de relatie tussen stad en land, door middel van educatie. Koeien en schapen blijven in de wei en boeren maaien niet vanwege weidevogels.

,,Het voelde oneerlijk dat wij niet mee mochten doen", vertelt boer Dirk Gravesteyn, die een melkveehouderij in Oude Leede bij Pijnacker runt. ,,Zeker omdat het fonds is opgericht om nadelen van verstedelijking tegen te gaan. Juist hier zie je die, er zijn veel wegen. We hebben een klein erf, ingeklemd tussen een weg en een fietspad. Ongeveer 40 vierkante meter van ons erf is niet te zien vanaf de openbare weg. Door het Groenfonds kunnen we in de herfst nieuwe knotwilgen plaatsen. Daardoor kunnen we het erf vergroenen en krijgen wij meer privacy."

In samenwerking met indebuurt Delft