Volledig scherm
Ridderzuring is een vaste plant uit de duizendknoopfamilie © Shutterstock

Boeren Midden-Delfland gaan ook ridderzuring bestrijden met stroomstoten

In navolging van de Japanse duizendknoop gaan boeren in Midden-Delfland ook ridderzuring bestrijden met stroomstoten. Sinds de gevreesde plant Japanse duizendknoop wordt geëlektrocuteerd, veroorzaakt hij niet langer meer overlast. 

Omdat de methode werkt, gaan de boeren dit nu ook toepassen op ridderzuring, een vaste plant uit de duizendknoopfamilie. Op deze manier willen ze chemische bestrijding omzeilen. 

Stroom, knetter en vonkjes. Een schok van 3000 á 5000 volt moet ervoor zorgen dat de celwanden van de plant knappen en dat de wortel kapot gaat. 

Helemaal weg

Volgens Gerrit van Nieuwenhuizen van RAMM Equipment is de ridderzuring een stuk lastiger om te bestrijden dan de Japanse duizenknoop. ,,De plant is dikker dan de meeste Japanse duizendknopen’’, aldus Van Nieuwenhuizen. ,,Je zult dit waarschijnlijk een paar keer moeten doen, voordat de grote planten helemaal weg zijn.’’

De methode zou niet schadelijk zijn voor het bodemleven. Omdat volgens Van Nieuwenhuizen wormen bijvoorbeeld wegkruipen en alleen dat wat aangeraakt wordt door de stroomlans, doodgaat. 

 Volgend voorjaar moet blijken hoe effectief het elektrocuteren is geweest.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Westland!

In samenwerking met indebuurt Delft