Boterbrug Delft
Volledig scherm
Boterbrug Delft © Karl Flieger

Boterbrug is niet de langste, maar de breedste van Delft

Brug over troebel waterDeze keer in de rubriek Brug over troebel water: de Boterbrug. ,,Wij hebben de langste van Delft!” De meneer en mevrouw die ons de Boterbrug zien fotograferen, zijn duidelijk trots op het bijzondere bouwsel voor hun deur. 

Maar hoe graag we hen de eer ook gunnen, de Boterbrug is niet de langste, maar de breedste van Delft. 

En eigenlijk is het niet eens een brug, maar een overkluizing tussen de Oude Delft en de Wijnhaven. De Boterbrug is een rijksmonument, dat dan weer wel. Gereedgekomen in 1558 (handig voor Willem van Oranje, die in 1572 Delft als woonplaats koos), werd de ‘brug’ in 1865 vernieuwd en in 1954 verbreed tot de huidige situatie. Tip voor roeiers die er onderdoor willen varen: trek je hoofd in want de Boterbrug is ook niet hoogste van Delft.

  1. Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Scheveningen
    PREMIUM

    Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Schevenin­gen

    Eric Kesteloo (57) zeilde met de Bark Europa, een oude driemaster, rond Antarctica. Twee weken geleden meerde hij aan in Argentinië en liet hij zijn gasten van boord. Maar door de coronacrisis kan zijn bemanning van 18 zeilers ineens niet meer terug naar huis vliegen. ,,Argentinië zit nu volledig op slot. We hebben daarom besloten om in één klap terug naar Scheveningen te zeilen.’’

In samenwerking met indebuurt Delft