Volledig scherm
Dode eenden kunnen wijzen op botulisme. © Jacob van Essen

Botulisme teistert Delftse Hout: dode eenden in water gevonden

Blauwalg is meestal de spelbreker als het gaat om zwemwater, maar dit keer worden de recreanten in de Delftse Hout tegengehouden door een ander fenomeen: botulisme. In het water van het recreatiegebied zijn al dode eenden gevonden. 

Volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) duidt dat erop dat er  mogelijk veel bacteriën in het water zitten. Daarom geldt er nu opnieuw een negatief zwemadvies.

'Vooral gevaarlijk voor vogels en vissen'

Eerder deze hete zomer werd het water van de Delftse Hout  al 'geplaagd' door de onvermijdelijke blauwalg, die ook huishoudt in andere zwemgelegenheden in Delft en regio. Eind juli was de Delftse Hout echter weer 'schoon'. Niet voor lang dus, want dit keer gooit een bacterie die de ziekte botulisme veroorzaakt, roet in het eten. 

,,In warm en zuurstofarm water kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich heel snel vermenigvuldigen. De bacterie is vooral gevaarlijk voor vogels en vissen, maar ook mensen kunnen er ziek van worden. Als je besmet raakt met botulisme, krijg je vooral last van misselijkheid en andere buikklachten'', legt een woordvoerder van de ODMH uit.

Controle van het zwemwater

Quote

Het risico van bacteriën in het water neem ik gewoon. Ik zorg wel dat ik geen water inslik

Jochem Houthorst (34)

Tijdens het zwemwaterseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert en handhaaft de ODMH op grond van wettelijke regels alle officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland. Bij de grote plas van de Delftse Hout staat inmiddels ook op borden wat er aan de hand is. Recreanten kunnen lezen dat ze wordt afgeraden om het water in gaan of om dode vogels of vissen aan te raken. 

Het weerhoudt echter niet iedereen ervan om het water van de Delftse Hout in te gaan. Eén van de 'overtreders' is Jochem Houthorst . De 34-jarige Delftenaar negeert de borden en neemt de regen voor lief. ,,Het is zo lang zo heet geweest, ik ben vrij vanmiddag en ga afkoelen. De regen interesseert mij niet en het risico van bacteriën in het water neem ik gewoon. Ik zorg wel dat ik geen water inslik'', zegt hij laconiek. 

Bij de ODMH kunnen ze dit niet waarderen. ,,Die borden staan er niet voor niets.'' De dienst wijst ook naar dé website als het gaat om zwemmen in recreatieplassen: zwemwater.nl. ,,Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen dan afgeraden. Op een bord bij de betreffende zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen, mét daarbij de reden'', legt de ODMH-woordvoerder uit.

Waterspeeltuinen

Behalve voor de Delftse Hout geldt er voor nog twee andere plekken in Delft een negatief zwemadvies: de waterspeeltuinen Korftlaan en Tanthof. Hier wordt zwemmen nog steeds ontraden, omdat er teveel bacteriën in het water zitten door plassende of poepende kinderen. Eerder benadrukte de beheerders van de speeltuinen echter dat de meting 'verouderd'was en dat het water 'nu weer schoon is'. 

In samenwerking met indebuurt Delft