Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bouwplannen oude Rabobank Pijnacker blijven overeind: Bewoners krijgen nauwelijks schaduw

De Raad van State ziet geen enkele reden om een plan om 24 appartementen te bouwen op de voormalige Rabobanklocatie in Pijnacker in de prullenbak te deponeren.

De Raad stelt vandaag in een definitieve uitspraak vast dat de nieuwbouw met drie bouwlagen, die maximaal 14 meter de lucht in gaat, niet overdreven hoog wordt. In ieder geval krijgen een aantal omwonenden, die tegen het bouwplan ageerden, nauwelijks last van extra schaduw. 

Alleen in de winter, als de zon laag staat, komt er pas rond één uur ’s middags zonlicht in hun woningen. De rest van het jaar is er niet of nauwelijks extra schaduw. Dat vindt het hoogste bestuursrechtscollege alleszins acceptabel. 

Aantasting van de privacy

Ook met de aantasting van de privacy valt het mee. Want de tegenstanders wonen schuin tegenover het bouwplan, waardoor er nauwelijks inkijk is. Verder ziet het hoogste bestuurscollege niets in de kritiek dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp en ontwikkelaar ABB een dealtje zouden hebben gemaakt dat niet door de beugel kan. In ieder geval heeft ABB de bouwgrond niet voor niets (om niet) gekregen, zoals tegenstanders beweerden. De financiering van het project maakt volgens de Raad deel uit van een complex aan afspraken tussen ABB en de gemeente. De Raad vindt daar niets mis mee. 

Dat de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp verder niet serieus naar een alternatief bouwplan van de omwonenden heeft gekeken, is ook niet waar, meent de Raad. De gemeenteraad heeft de alternatieve plannen wel degelijk beoordeeld en uiteindelijk voor het plan van ABB gekozen. Daar kunnen de omwonenden het mee doen.

  1. De lockdown van liedjesmaker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend
    PREMIUM

    De lockdown van liedjesma­ker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend

    Lien Cornelissen (36) is liedjesmaker, cabaretière en coach ‘stembevrijding’ in Scheveningen. Eind januari speelde ze haar eerste liedjesprogramma in een uitverkocht Muzee. Na jaren van ploeteren leek de grote doorbraak een kwestie van tijd. Nu zit ze thuis met twee katten, een haperende aardlekschakelaar en een ex-vriend die verkouden is. Het dagboekverslag van een performer in coronatijd die niet bij de pakken neerzit.

In samenwerking met indebuurt Delft