Volledig scherm
Breestraat en Gasthuissteeg zijn ineens van rijrichting gewisseld © In De Buurt Delft

Breestraat en Gasthuissteeg opeens van rijrichting gewisseld

Kleine waarschuwing voor wie aan de zuidkant van de Delftse binnenstad rijdt: de rijrichtingen van de Breestraat en de Gasthuissteeg zijn omgewisseld. Vanaf nu mag je met de auto niet meer vanaf de Koornmarkt-kant de Breestraat inrijden, en niet meer vanaf de Brabantse Turfmarkt de Gasthuissteeg inslaan.

De rijrichtingen zijn plots omgedraaid. Dit meldt mediapartner IndeBuurt Delft vandaag. Voor veel mensen komt het als een complete verrassing; ook zijn er geen ‘let op, gewijzigde verkeerssituatie’-borden te vinden. Omwonenden zijn door de gemeente niet ingelicht, aldus een bewoner. “Je moet maar net op tijd het nieuwe bord spotten… Als je hier al jaren rijdt, let je daar niet op!”, zegt de buurtbewoner. De nieuwe situatie levert dus behoorlijk wat spookrijders en gevaarlijke situaties op, zeker omdat beide straatjes best smal zijn. Kortom: even extra goed opletten als je rondom de Breestraat rijdt!

De gemeente beaamt dat de bewoners geen brief hebben gehad en daardoor verrast werden door de verandering. “Daarvoor bieden we onze excuses aan”, zegt woordvoerder Mark de Kok. Hij weet ook te vertellen dat het omwisselen van de rijrichting een tijdelijke ingreep is. “Dat zit zo: een tijdje geleden is de Hoogbrug aan de Lange Geer afgesloten. Dat zorgt op zich voor weinig problemen, behalve voor het vrachtverkeer. Vrachtwagens kunnen een aantal scherpe bochten in de binnenstad niet maken. 

Gekke bochten

Ook kwamen ze er vaak te laat achter dat de brug was afgesloten en moesten in de oude situatie dan een heel stuk achteruit rijden op de Lange Geer of op het Achterom. Dat leverde gevaarlijke situaties op.” Toch moeten vrachtwagens vanaf de Zuidwal de Koornmarkt zien te bereiken. Door de rijroute van de twee straten om te wisselen, hoeven vrachtwagens zich in minder gekke bochtjes en smalle straatjes te wurmen. Als de Hoogbrug weer is gerepareerd (waarschijnlijk duurt dat nog wel een jaar), worden de oude rijrichtingen weer hersteld.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft