Volledig scherm
Burgemeester Marja van Bijsterveldt leest voor aan Alaa. © Taalvisite / DOK

Burgemeester van Bijsterveldt helpt 6-jarige Alaa verder op weg

Vijf weken achtereen ging burgemeester Van Bijsterveldt op bezoek bij Alaa, een leerling van de Titus Brandsmaschool. Als vrijwilliger van Taalvisite las ze samen met de 6-jarige boeken, speelde ze met haar memory en gingen ze samen naar de bibliotheek. ,,Die uren vlogen voorbij”, vertelt de burgemeester, die er een goed gevoel aan over heeft gehouden.

Het doel van Taalvisite, een initiatief van DOK, is het leesplezier bij jongeren te voeden. ,,Zoals Alaa zijn er nog veel meer kinderen. Die komen bij ons terecht via scholen en peuterspeelzalen die samenwerken met DOK. Vaak hebben ze een taalachterstand en is hun moedertaal niet Nederlands. Dat maakt het ook op school moeilijk. Wij geloven dat taal de sleutel is tot succes op school, op de arbeidsmarkt én tot een goede participatie in de samenleving”, vertelt Janine Jongen van Taalvisite.

Burgemeester Van Bijsterveldt geeft nu het stokje door aan Britt Hoornaert. Deze studente van de TU gaat nu met Alaa aan de slag. ,,De woordenschat van Alaa kan wel nog wat power gebruiken’’, weet Jongen. ,,Daar zorgen we met Taalvisite spelenderwijs voor.’’

Leesmomenten

,,Maar de focus ligt niet op het verbeteren van de spelling en de woordenschat, maar op het leesplezier”, gaat ze door. ,,Als dat er is, komt de rest vanzelf. Door bij het kind thuis te komen, geven we het boek een plaats in het gezin. We stimuleren ouders om met de kinderen naar de bibliotheek te gaan en ruimte te maken voor leesmomenten.”

Momenteel zijn zo’n 70 vrijwilligers actief bij Taalvisite. Vijftien weken lang gaan ze een uur per week op bezoek gaan bij gezinnen die zich hebben gemeld. Gezinnen die zich aanmelden komen overigens eerst op een wachtlijst terecht. ,,We proberen elk gezin binnen het schooljaar te koppelen aan een vrijwilliger”, zegt Jongen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft