Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

'Chinees' kan boete van inspectie niet betalen

De uitbaters van een Chinees restaurant aan de Kleveringweg in Delft vroegen tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State in Den Haag om een opschorting van een fikse vreemdelingenboete.

Volgens de uitbaters kunnen ze het bedrag van bijna een halve ton niet in één keer betalen. Zij vinden de dwangsom bovendien niet terecht. De Arbeidsinspectie legde het horecabedrijf aanvankelijk een boete van 72.000 euro op, omdat ze drie vreemdelingen zonder werkvergunning in de keuken hadden ingezet. Uit een controle van de administratie bleek dat de werkvergunningen van twee van hen in 2014 al verlopen waren en dat ze een jaar later nog steeds in het restaurant werkten. De derde was intussen spoorloos verdwenen.

Al eerder betrapt

Verder was de boete zo hoog omdat het restaurant al eerder was betrapt op het inzetten van vreemdelingen zonder werkvergunning. De rechtbank in Den Haag vond de boete te hoog en verlaagde die naar 45.500 euro. Toch wil en kan de uitbater dat bedrag evenmin betalen. Hij hoopt dat de Raad van State de boete in ieder geval opschort totdat het hoogste bestuursrechtscollege later dit jaar een einduitspraak over de kwestie heeft gedaan.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de Arbeidsinspectie onder valt, is tegen een blokkade van de boete.

De uitspraak volgt binnen twee weken.

In samenwerking met indebuurt Delft