Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Chinese Delftenaren wassen ruim 15 miljoen euro wit: ‘Deel van geld was in ijskast verstopt’

Een 56-jarige Chinese hoofdverdachte en zijn 56-jarige Chinese vrouwelijke medeverdachte uit Delft hebben vandaag gevangenisstraffen opgelegd gekregen in een grote witwaszaak. Het stel zou 15.635.000 euro aan cash hebben ontvangen en witgewassen.

De mannelijke hoofdverdachte werd vandaag bij de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Bij de man is ook ruim 89.000 euro afgenomen van wederrechtelijk verkregen vermogen. De vrouwelijke medeverdachte moet een jaar de cel in. 

De officier van justitie eiste in september 2019 vijf jaar cel tegen de man en een ontneming van ruim 89.000 euro. De strafeis tegen de vrouw was een jaar gevangenisstraf.

De man wordt ervan verdacht dat hij 15.635.000 euro heeft ontvangen en witgewassen. Dat blijkt uit kasadministratie in opschrijfboekjes maar ook uit chatgesprekken en foto’s in zijn telefoon. Hij liet het geld op verschillende rekeningen storten om het vervolgens over te laten maken naar andere rekeningen. De vrouw stond terecht voor het witwassen van geld en omdat er een bankkluis op haar naam stond.

IJskast

Ook in de woning van het Delftse stel werd veel geld gevonden. Zo werd in een slaapvertrek en in de ijskast ruim anderhalve ton zwart geld in eurobiljetten (diverse coupures) aangetroffen. Dit geld is in beslag genomen. ,,En toen de zoeking van de politie bezig was, verschenen er twee Zuid-Amerikaanse mannen aan de deur die cash geld wilden afleveren”, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De politie kon na een tip beide verdachten op 5 juni aanhouden in het huis. 

In samenwerking met indebuurt Delft