Volledig scherm
Alle museumstukken worden beoordeeld. © Frank Jansen

Collectie museum Nusantara definitief uiteen

13.000 objecten die in voormalig museum Nusantara te bewonderen waren, worden definitief door het Rijk afgestoten. Alle pogingen van liefhebbers om de collectie nog enigszins bijeen te houden, komen daarmee ten einde.

Volledig scherm
Een exotische vogel uit de Nusantara-collectie. © Frank Jansen

Duizenden stukken uit de collectie van het inmiddels gesloten museum Nusantara worden definitief door de Nederlandse overheid afgestoten. Dat blijkt uit een besluit dat afgelopen vrijdag door het Rijk gepubliceerd werd.

Schoonheid
De afgelopen jaren hebben deskundigen zich intensief gebogen over de vraag of de spullen van cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde of uitzonderlijke schoonheid zijn. Zou dit het geval zijn, dan zou het Rijk een plek uitzoeken om de objecten te bewaren. Maar in het geval van de 13.000 objecten van Nusantara was het antwoord op die vragen 'nee', zo blijkt uit het recente rijksbesluit.

Daarom worden de spullen nu 'vervreemd'. Dit betekent dat zij in een afstotingsdatabase terechtkomen, die online te raadplegen is door andere Nederlandse musea of particulieren met interesse voor de Indonesische collectie. Met het besluit valt de collectie nu definitief uiteen.

Topstukken
Enkele topstukken zijn al wel 'veilig' gesteld. 600 objecten zijn te bewonderen in museum Prinsenhof, 3.400 worden er verdeeld over Nederlandse volkenkundige musea en 1.465 gaan er naar een nationaal museum in Jakarta.

De afgelopen paar jaar heeft een initiatiefgroep zich hard gemaakt voor het bijeenhouden van de collectie. Al is dit niet gelukt, de initiatiefgroep heeft wel de wens geuit om een website te lanceren waarop liefhebbers alsnog de collectie kunnen bekijken. Dankzij een bijdrage van de Stichting Nusantara kan deze website in 2017 worden gelanceerd.

In samenwerking met indebuurt Delft