Volledig scherm
extra foto werkzaamheden kruisstraat gestart © Fred Leeflang

College stemt in met nieuw bouwplan voor Delftse Kruisstraat

Het aantal bouwplannen voor het braakliggende terrein aan de Kruisstraat in de Delftse binnenstad is niet op de vingers van een hand te tellen. Na diverse afwijzingen kan de nieuwste variant mogelijk wel op goedkeuring rekenen. In plaats van een supermarkt met een grote openbare garage wil projectontwikkelaar Kruisstraat Delft BV nu een appartementencomplex bouwen met kleinschalige detailhandel en een horecabedrijf op de begane grond.

Het Delfts college steunt het bouwplan en vraagt de gemeenteraad om een voorgestelde bestemmingsplanwijziging goed te keuren. Een dergelijke aanpassing is nodig omdat het geplande gebouw hoger wordt dan volgens de ter plekke geldende bouwregels is toegestaan. In de Kruisstraat geldt een maximale bouwhoogte van tien meter (drie bouwlagen). De projectontwikkelaar heeft een gebouw met vier bouwlagen in gedachten. De bouwhoogte wordt 13,6 meter, afgezien van een penthouse dat zelfs tot een hoogte van ruim zestien meter reikt.

Steun

Toch verdient het plan steun, meent het college. ‘In plaats van een groot volledig bebouwd blok over het gehele perceel is nu gekozen voor een kleiner volume’ meldt de raadsbrief. ‘Het gebouw is hoger aan de Kruisstraat, maar kent een lagere en passende bouwhoogte aan de achterzijde. Volgens de commissie Welstand is het aanzicht fraaier geworden. Het laatst ingediende bouwplan lijkt een acceptabel eindresultaat te worden’.

De bouw nog niet zeker. Behalve de raad kunnen ook omwonenden bezwaar maken tegen het bouwplan. In overleg met de ontwikkelaar gaven omwonenden reeds aan, dat zij grote moeite hebben met de bouwhoogte. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft