Volledig scherm
© anp

Concordia woedend over bezuinigingen golfbaan

Concordia heeft woedend gereageerd op het voornemen van de gemeente Delft om 33.000 euro aan jaarlijks onderhoud voor de golfbaan te schrappen. 'Een reëel gevaar voor de continuïteit van de golfafdeling en Concordia als geheel'.

Quote

Het gaat bij deze groep ouderen niet om mensen met het stereotype profiel van een golfer

Pieter Kunz

Omnisportvereniging Concordia (voetbal, tennis, golf en cricket) is een van de sportclubs die getroffen worden door de bezuinigingen op sport. Concordia-voorzitter Pieter Kunz luidt nu de noodklok voor zijn club in een scherpe brief aan de gemeenteraad.

Kunz wijst erop dat het juist de gemeente is geweest die heeft aangedrongen op 'invulling van sportaccommodaties op verschillende manieren en gedurende alle dagen van de week te gebruiken'.

Het schrappen van 33.000 euro aan jaarlijks onderhoud van de golfbaan heeft volgens Kunz grote gevolgen. 'De gemiddelde leeftijd van de golfers bij Concordia is 64 jaar en 100 leden zijn inmiddels boven de 70 jaar. Voor de beeldvorming: het gaat bij deze groep ouderen niet om mensen met het stereotype profiel van een golfer, maar vooral om mensen met een beperkt inkomen', benadrukt Kunz.

Vangnet
Concordia biedt volgens de voorzitter 'een sociaal netwerk en vangnet'. Inmiddels is de vereniging ook een samenwerking gestart met de stichting Golf voor Gehandicapten. Het doel is om met name ouderen met een beperking te laten bewegen. Bovendien zijn er verregaande plannen voor een golfacademie, gericht op 60-plussers in Delft.

Concordia heeft eerder al 200.000 euro geïnvesteerd in de golfbaan. Als de club ook nog eens alle onderhoudsverplichtingen krijgt, dan komt volgens Kunz niet alleen de golfafdeling financieel in gevaar, maar treft het ook de rest van Concordia. 'Bij het wegvallen van golf bij Concordia zou de doelgroep niet overgaan naar een commerciële baan en zouden vele 60-plussers geen golf meer kunnen spelen. Dit nog los van de kapitaalvernietiging, gezien de investeringen van Concordia'.

De gemeente hanteert bij de voorgenomen bezuinigingen het onderzoeksrapport 'Toekomstbestendige Sport'. De gemeente heeft sinds 2010 al meer dan 800.000 euro structureel bezuinigd op sport. Een extra bedrag van 230.000 euro moet komen uit het afstoten van sporthal Brasserskade (137.000 euro) en een gymzaal in de wijk Buitenhof (38.000 euro).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft