Volledig scherm
Pijnacker-Nootdorp controleert in kantines. © Flip Franssen

Controle op verkoop van drank in sportkantines: Boete kan oplopen tot 1360 euro

De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat sportverenigingen controleren op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

Voorheen lag de focus vooral op commerciële bedrijven, maar vanaf nu worden ook bij verenigingen controles uitgevoerd.

De gemeente heeft leden van de sportclubs tijdens verschillende informatieavonden op de hoogte gesteld van het plan. ,,Toen zijn de regels stuk voor stuk toegelicht", zegt een woordvoerder van de gemeente. Pijnacker-Nootdorp voert de controles uit omdat het wil weten of de wet wordt nageleefd.

Geldboete

Vooral in kantines van verenigingen waar alcohol en jeugd samenkomen, zijn de vrijwilligers van de vereniging druk bezig om dit in goede banen te leiden. Wanneer de clubs tijdens de alcoholcontroles betrapt worden op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 18, riskeren ze een geldboete.

,,Eerst krijgt de vereniging in kwestie een waarschuwing en moet het met een plan van aanpak laten zien hoe ze dit in de toekomst gaat voorkomen", zegt de woordvoerder van de gemeente. ,,Daarna volgen er nieuwe onaangekondigde controles met mogelijk een boete tot gevolg."

1360 euro

Aan jongeren onder de 18 jaar mag in Nederland geen alcohol worden verkocht. Wanneer een horecagelegenheid alcohol verkoopt aan een minderjarige bedraagt de boete 1360 euro. Gebeurt dit binnen een jaar nog eens, dan is de boete nog hoger.

Wanneer een horecabedrijf drie keer in een jaar de regels overtreedt, mag de burgemeester de drankvergunning schorsen. Dit kan voor minimaal een week en maximaal twaalf weken.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft