Volledig scherm
© Archieffoto

D66 wil van b en w duidelijkheid over vissterfte

D66 wil dat het college duidelijkheid schept over de vissterfte in Delftse wateren, de afgelopen weken.

Quote

Hoe kan het dat er dit jaar toch weer vissterfte bij het maaien optreedt

Pieter Stienstra

Volgens het Hoogheemraadschap van Delfland en de Algemene Waterschapspartij zijn onderhoudswerkzaamheden van de gemeente de grote boosdoener. Het Hoogheemraadschap van Delfland ziet het aantal meldingen van vissterfte in Delft ook stijgen. D66-raadslid Pieter Stienstra benarukt in vragen aan het college dat 'de vissterfte in Delft wordt veroorzaakt door zogenoemde maaiboten van de gemeente'.

Schonen met boot
Stienstra: 'Een vergelijkbare situatie deed zich voor in oktober 2014. Naar aanleiding daarvan stelde D66 toen technische vragen. In de beantwoording stelde de gemeente Delft toen aantasting van flora en fauna onacceptabel te vinden. Direct na meldingen over vissterfte in enkele watergangen sprak de gemeente de aannemer erop aan. Ook werd gemeld dat vanaf 2015 aangeven zou worden welke watergangen niet meer met een boot geschoond mogen worden'.

Stienstra haalt in zijn vragen aan het college ook aan dat er toen sprake was van het feit dat 'sommige watergangen niet anders dan met een boot geschoond kunnen worden worden'. Hierbij wordt de aannemer vooraf aangesproken om voorzichtig te werk te gaan en de snelheid van de boot aan te passen, zo houdt de D66'er burgemeester en wethouders voor.

Stienstra wil weten wat er sinds oktober 2014 is veranderd op het punt van de opdracht voor en het toezicht op het maaien. 'Hoe kan het dat er dit jaar toch weer vissterfte bij het maaien optreedt.' Ook is D66 benieuwd naar 'de eventuele relatie tussen vissterfte en de grote hoeveelheden kroos in Delft'.

In samenwerking met indebuurt Delft