Volledig scherm
PREMIUM
Inez Pereira in de zorgboerderij. ,,Ik had mijn moeder deze dagbesteding zó gegund.'' © Fred Leeflang

Dagopvang voor dementerende ouderen: Huiselijk is het sleutelwoord

Op 1 januari 2019 begint boerderij Weidelicht met dagopvang voor ouderen met dementie. Ook de mantelzorgers zijn er welkom.

,,Ook zij kunnen hier tot rust komen en genieten van alle authentieke elementen van de boerderij", weet oprichter Inez Pereira.

De oude stal is omgebouwd tot een knusse huiskamer. Er staan een zwarte vleugel, twee massief eiken eettafels en stoelen waarin je diep kunt wegzakken. Rondom de open haard zijn een bank en fauteuils uit de jaren dertig gegroepeerd.

Inez Pereira zet een langspeelplaat met muziek uit de jaren zeventig op. ,,Dit moet een plek zijn waar mensen met dementie en hun mantelzorgers tot rust kunnen komen. Hier moet niets, alles mag. De bezoekers hebben de gelegenheid om muziek te maken, te schilderen, tekenen en handwerken. Buiten kunnen ze helpen bij het tuinieren of het verzorgen van de dieren. Maar als iemand gewoon in een stoel naar de schapen in de wei wil kijken, is dat ook prima. De bezoekers moeten zich prettig voelen, thuis.”

Inez Pereira was jarenlang mantelzorger voor haar demente moeder. ,,Ik ben regelmatig naar een of andere vorm van dagbesteding geweest. Het kwam best vaak voor dat ouderen met dementie rondom een tafel in een fel verlichte kamer moesten zitten, met witte muren en systeemplafonds. De deur was op slot, zodat niemand weg kon lopen. Ik vond dat geen prettige ervaring."

In samenwerking met indebuurt Delft