Volledig scherm
Willy Tiekstra, lijsttrekker PvdA Delft. © FOTOBURO FRED NIJS

Dames dik in minderheid op kandidatenlijsten

In Delft zijn vijf van de tien lijsttrekkers van het vrouwelijk geslacht. Dat percentage is ongekend hoog, maar vrouwen zijn nog altijd zwaar in de minderheid op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Delft kunnen stemmers woensdag kiezen uit maar liefst 383 kandidaten. Ze zijn verkiesbaar voor tien verschillende partijen. Van hen zijn er 135 van het vrouwelijk geslacht. Daarmee blijft het aantal vrouwelijke kandidaten steken op 35 procent.

In buurgemeente Pijnacker-Nootdorp is het aantal vrouwelijke kandidaten zowel in absolute als in relatieve zin nog kleiner. Van de 124 raadskandidaten zijn er hier 53 vrouw. 29 procent dus en daarmee scoort Pijnacker-Nootdorp iets onder dan het landelijk gemiddelde. In de 335 gemeenten waar verkiezingen worden gehouden, is gemiddeld namelijk zo’n 30 procent van de kandidaten vrouw.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen passief kiesrecht kregen. Voorlichtingscentrum ProDemos vindt het spijtig dat vrouwen nog altijd in de minderheid zijn in de gemeenteraden. ,,Vrouwen voelen zich beter vertegenwoordigd en dus ook meer gehoord als het aandeel vrouwen in de raad groter is’’, zegt een woordvoerder van het instituut, dat zich bezighoudt met burgerschap, rechtsstaat en democratie.

Ook het netwerk van de raad wordt diverser als de raad uit meer vrouwen bestaat, stelt het instituut. ,,Vrouwen zitten meestal in andere netwerken dan mannen. Zij kunnen die in verbinding brengen met het lokale bestuur.’’

Kiezen

Ondanks de scheve verhouding valt er voor Delftenaren genoeg te kiezen. Per raadszetel (Delft heeft er vanaf woensdag 39) zijn 9,8 mensen kandidaat.

In Pijnacker-Nootdorp is het stembiljet minder gevuld. Per raadszetel (31 in Pijnacker-Nootdorp) zijn er hier 5,7 kandidaten. En in Midden-Delfland gaat het om 6,3 kandidaten per raadszetel.

De statistische gegevens van alle Nederlandse gemeenten zijn verzameld door bureau LocalFocus, in samenwerking met de NOS. De cijfers van Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland passen in het beeld dat de strijd om een raadszetel harder wordt naarmate een gemeente groter is. Ter vergelijking: In Den Haag strijden 11,2 personen om één raadszetel. In Rotterdam zijn het er 11,5.

In samenwerking met indebuurt Delft