Volledig scherm
Willy Tiekstra, lijsttrekker PvdA Delft. © FOTOBURO FRED NIJS

Dames dik in minderheid op kandidatenlijsten

In Delft zijn vijf van de tien lijsttrekkers van het vrouwelijk geslacht. Dat percentage is ongekend hoog, maar vrouwen zijn nog altijd zwaar in de minderheid op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Delft kunnen stemmers woensdag kiezen uit maar liefst 383 kandidaten. Ze zijn verkiesbaar voor tien verschillende partijen. Van hen zijn er 135 van het vrouwelijk geslacht. Daarmee blijft het aantal vrouwelijke kandidaten steken op 35 procent.

In buurgemeente Pijnacker-Nootdorp is het aantal vrouwelijke kandidaten zowel in absolute als in relatieve zin nog kleiner. Van de 124 raadskandidaten zijn er hier 53 vrouw. 29 procent dus en daarmee scoort Pijnacker-Nootdorp iets onder dan het landelijk gemiddelde. In de 335 gemeenten waar verkiezingen worden gehouden, is gemiddeld namelijk zo’n 30 procent van de kandidaten vrouw.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen passief kiesrecht kregen. Voorlichtingscentrum ProDemos vindt het spijtig dat vrouwen nog altijd in de minderheid zijn in de gemeenteraden. ,,Vrouwen voelen zich beter vertegenwoordigd en dus ook meer gehoord als het aandeel vrouwen in de raad groter is’’, zegt een woordvoerder van het instituut, dat zich bezighoudt met burgerschap, rechtsstaat en democratie.

Ook het netwerk van de raad wordt diverser als de raad uit meer vrouwen bestaat, stelt het instituut. ,,Vrouwen zitten meestal in andere netwerken dan mannen. Zij kunnen die in verbinding brengen met het lokale bestuur.’’

Kiezen

Ondanks de scheve verhouding valt er voor Delftenaren genoeg te kiezen. Per raadszetel (Delft heeft er vanaf woensdag 39) zijn 9,8 mensen kandidaat.

In Pijnacker-Nootdorp is het stembiljet minder gevuld. Per raadszetel (31 in Pijnacker-Nootdorp) zijn er hier 5,7 kandidaten. En in Midden-Delfland gaat het om 6,3 kandidaten per raadszetel.

De statistische gegevens van alle Nederlandse gemeenten zijn verzameld door bureau LocalFocus, in samenwerking met de NOS. De cijfers van Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland passen in het beeld dat de strijd om een raadszetel harder wordt naarmate een gemeente groter is. Ter vergelijking: In Den Haag strijden 11,2 personen om één raadszetel. In Rotterdam zijn het er 11,5.

  1. 'Belachelijk dat 25 miljoen besteden aan een museum'
    Stemboot

    'Belachelijk dat 25 miljoen besteden aan een museum'

    Stelling: De verbouwing van Museum Prinsenhof is geldverspilling. ,,Nee, het is belangrijk dat we een goed museum hebben waar veel mensen op af komen. We vinden het wel heel belangrijk dat we goed kijken naar wat er nodig is om die goede tentoonstellingen te krijgen. We willen uit verschillende scenario's kunnen kiezen'', stelt Christine Bel van D66. Jan Peter van Onafhankelijk Delft vindt het belachelijk dat er zoveel geld wordt gestoken in het museum. ,,Het is belachelijk dat 25 tot 30 miljoen te besteden aan een museum terwijl we net uit een financieel dal komen.''

In samenwerking met indebuurt Delft