De maat is vol voor docenten uit het basisonderwijs

VideoIn heel Nederland voeren docenten uit het basisonderwijs vandaag actie voor beter onderwijs. In Den Haag kwamen de teams van de Carolusschool en de Willemsparkschool uit Den Haag naar het Binnenhof om hun stem te laten horen.

Gedurende het eerste lesuur legden leerkrachten vandaag het werk neer, wat betekende dat de leerlingen een uurtje langer uit konden slapen. Voor de meeste leerkrachten gold dit niet. Zij gaven op eigen wijze invulling aan het 'protest-uur', bijvoorbeeld door gezamenlijk op school te ontbijten. 

De leerkrachten van de Carolusschool zetten om 8.00 uur koers naar het Binnenhof, om hier een kwartier later aan te komen. De verschillende klokken die zij bij zich droegen beeldden uit dat het vijf voor twaalf is. ,,Ze hebben nog vijf minuten'', aldus docent Leo van Boxtel. Hiermee richt hij zich samen met zijn collega's vooral tot staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker. 

Van Boxtel legt uit dat het de hoogste tijd is om de noodklok te luiden. ,,Er is momenteel onvoldoende geld beschikbaar voor het basisonderwijs en daarbij is de werkdruk veel te hoog. Goed onderwijs bieden is hierdoor niet mogelijk.'' Waar zijn collega Els Lelieveld aan toevoegt dat ieder kind meer aandacht nodig heeft. ,,Het gaat uiteindelijk om de leerlingen.''

Reactie

Quote

Er is momenteel onvoldoen­de geld beschik­baar voor het basisonder­wijs en daarbij is de werkdruk veel te hoog

Leo van Boxtel

Met hun komst naar het Binnenhof hopen de leerkrachten een reactie vanuit de politiek uit te lokken. ,,We hopen dat het gesprek met ons wordt aangegaan en dat we nu eens serieus genomen zullen worden'', aldus Esther Reinders, die als docent van de Willemsparkschool uit Den Haag aanwezig is. 

Die reactie is volgens de leerkrachten te lang uitgebleven, ondanks de verschillende acties die aan de actie van vandaag vooraf zijn gegaan. ,,Het is vijf voor twaalf en we zijn het zat!'', riepen de actievoerders dan ook in koor. 

Mocht een reactie uitblijven, dan zijn Van Boxtel, Lelieveld en Reinders het eens dat een volgende, grotere actie in het basisonderwijs zeker niet zal uitblijven. 

Volledig scherm
Op de Haagse basisschool Grote Beer deden de leerkrachten zich gedurende het eerste lesuur tegoed aan een uitgebreid ontbijt. © Frank Jansen

Petitie

Behalve de staking tijdens het eerste lesuur is er vandaag een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. CNV Onderwijs roept onderwijzers op om zich tegen 16.00 uur op het Malieveld te verzamelen. Hier zal een petitie worden aangeboden aan de politiek.

In de tussentijd wordt in heel Nederland gewoon weer les gegeven. Tegen half tien snellen de actie voerende leerkrachten zich daarom weer naar school. Het blijven tenslotte hardwerkende leraren die echt niet zomaar 'spijbelen'. 

In samenwerking met indebuurt Delft