Volledig scherm
De SP voerde vergeefs actie tegen de sloop van de witte huizen. © SP Delft

De meeste bewoners van de witte huizen in Delft al weg

Twee derde van de bewoners van de 65 historische witte huizen in de Delftse wijk Vrijenban is inmiddels verhuisd. Nu zijn nog twintig huizen bewoond in de Doctor Schaepmanstraat, Vondelstraat, Cornelis Musiusstraat en Odulphusstraat.

De huizen in de buurt van het Heilige Land uit 1921 worden volgend jaar gesloopt om plaats te maken voor nieuwe eengezinswoningen. Woningcorporatie Woonbron gaat ook deze huizen verhuren als sociale woningbouw.

Alle bewoners hebben een brede urgentieverklaring, zodat zij voor veel verschillende huizen in aanmerking komen. ,,Ze hebben een huis gevonden dat aansluit op hun wensen, zoals een gelijkvloers appartement of eengezinswoningen'', vertelt Mariska Dupon van Woonbron. De bewoners waren in eerste instantie bang dat zij gedwongen werden te vertrekken uit hun geliefde buurt. ,,Dat is echter niet zo. We bieden ze met voorrang woningen in de buurt aan, maar er zijn ook bewoners die naar andere buurten vertrekken."

Quote

We bieden de bewoners met voorrang woningen in de buurt aan

Mariska Dupon van Woonbron

De bewoners gingen niet zonder slag of stoot weg uit de huizen waar zij tientallen jaren hebben gewoond. Zij hebben zich lange tijd verzet tegen de verhuizing en werden daarbij gesteund door onder andere de Delftse fractie van de SP. Deze partij was een kaartenactie begonnen voor behoud van de huizen. De boodschap 'slopen? Eeuwig zonde!' was helder, maar de actie mocht niet baten.

De 45 witte huizen die nu al door de bewoners zijn verlaten, worden tijdelijk verhuurd. ,,Om de straten levendig te houden'', aldus Dupon. De overgebleven bewoners mogen hiervoor zelf mensen aandragen. ,,Zo hebben zij invloed op wie tijdelijk hun buren zijn."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft