Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Jan Lamoré © AD

De microscoop en zijn pionierswerk op het gebied van de microbiologie

Jan Lamoré, voormalig chirurg in Delft, en Lucie Beaufort, zelfstandig onderzoeker, geven dinsdagavond 23 april lezingen over de gezondheidszorg in Delft. 

De avond is georganiseerd door de Delftse historische vereniging Delfia Batavorum. Lamoré vertelt over de wereld van Antoni van Leeuwenhoek in de zeventiende eeuw. Hij gaat voornamelijk in op de ontdekkingen van Van Leeuwenhoek: de microscoop en zijn pionierswerk op het gebied van de microbiologie. 

Krankzinnigenhuis

Beaufort behandelt een heel ander onderwerp. Zij vertelt over haar onderzoek naar de geschiedenis van het Sint Joris Gasthuis in de Tweede Wereldoorlog. ,,Mijn ooms waren de aanleiding", vertelt Beaufort. ,,Zij hebben gedurende de oorlog ondergedoken gezeten in de psychiatrische inrichting. Tijdens het onderzoek kwam ik achter de dingen die zijn gebeurd tijdens deze periode in het krankzinnigenhuis, zoals het gesticht in die tijd werd genoemd.” Bij de lezing zal Beaufort ingaan op verplegers die ondergedoken hebben gezeten, mensen die zijn overleden en Duitse maatregelen. ,,Het Gasthuis heeft geleden onder de bezetting, maar was daar na de oorlog laconiek over. Er werd gezegd: we hebben geleden, maar op andere plekken was het erger.”

De lezingen vinden plaats in de Van der Mandelezaal in restaurant de Prinsenkelder aan de Schoolstraat. De aanvang is om 20.00 uur. Leden van de vereniging kunnen gratis naar binnen. Voor anderen is de toegang vijf euro.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft