Volledig scherm
Waterpret in Delftse Hout. © Daniella van Bergen

Delfland: 18 miljoen euro voor waternatuur regio

In en bij de wateren van het Hoogheemraadschap van Delfland moet in 2021 60 hectare meer natuur zijn ontwikkeld dan nu het geval is. De kosten voor dit plan: 18 miljoen euro.

Quote

In een leefbare maatschap­pij heeft groen een plek en kunnen inwoners genieten van een rijkdom aan verschil­len­de planten en dieren

Hans Middendorp, Hoogheemraadschap

In de sloten en vaarten in onder meer Delft en Midden-Delfland dient de komende jaren meer leven te komen. Het college van Delfland heeft daartoe een plan gemaakt, kosten 18 miljoen euro. Dit plan is nu voorgelegd aan de verenigde vergadering, de 'gemeenteraad' van het hoogheemraadschap.

Met 'waternatuur' wordt alle aan het watersysteem gebonden natuur bedoeld. Het gaat om bijvoorbeeld waterplanten in sloten, die allerlei verschillende waterdiertjes aantrekken. Maar het gaat ook om eilandjes van gras en natuurvriendelijke oevers.

Noodzakelijke investering
Volgens hoogheemraad Hans Middendorp is die investering noodzakelijk om te voorkomen dat natuur afsterft en (water)diersoorten wegtrekken uit de regio. Ook voor de recreatieve Delftenaar en de inwoners van Schipluiden en Den Hoorn is de aanwezigheid van genoeg natuur in de regio heel belangrijk, meent het schap.

Middendorp: ,,In een leefbare maatschappij heeft groen een plek en kunnen inwoners genieten van een rijkdom aan verschillende planten en dieren. Met de bestaande waternatuur en aan te leggen groene zones in het water ontstaan zogenoemde 'steppingstones'. Mijn streven is dat er zóveel waternatuur komt, dat de afstand tussen leefgebieden voor dieren op en onder water overbrugbaar is.''

Delfts waterplan
Delfland werkt in het gebied tussen Midden-Delfland, Westland, Delft en Den Haag samen met gemeenten aan het realiseren van een 'netwerk van natuur' op en onder water. Mooie waternatuur, schoon water en verschillende waterdieren vergroten zorgen voor een prettige woonomgeving, vindt ook de gemeente Delft. Bij de opstelling van het Delftse waterplan heeft de gemeente nauw samengewerkt met het Hoogheemraadschap van Delfland.

Middendorp: ,,Meer waternatuur is niet zomaar aangelegd, want daar is ruimte voor nodig. Bredere sloten zijn in dit dichtbebouwde gebied, waar elke meter een bestemming heeft, niet eenvoudig gerealiseerd. Met het reserveren van 18 miljoen euro kan Delfland snel inspelen op de ontwikkelingen.''

Volledig scherm
Het hoogheemraadschap wilde in 2015 blauwalg tegengaan door waterstofperoxide in te zetten. © Guus Schoonewille

In samenwerking met indebuurt Delft