Volledig scherm
Enorme hoeveelheden kroos zijn gisteren uit de gracht geschept, zodat het water beter kan doorstromen. © Hoogheemraadschap van delfland

Delfland maakt werk van weghalen kroos uit grachten

Het Hoogheemraadschap van Delfland is gisterochtend begonnen met een test om het kroos uit de Delftse grachten te krijgen. De plantjes zorgen er al enige tijd voor dat het water in de binnenstad bijna volledig bedekt is met een groene laag.

De eerste stap was het 'doorspoelen' van de grachten. Het is de bedoeling dat het kroos daardoor op één punt ophoopt, bij het gemaal bij de Duyvelsgatbrug. Daar kan het kroos  dan vervolgens uit het water worden geschept.

Niet zo makkelijk
Tijdens de test zijn alle schuiven in de grachten dichtgezet. Alleen die bij het Achterom bleef open. In de middag bleek echter dat het water niet zo makkelijk doorstroomt als gedacht. Dat komt door begroeiing in het water en stuwen in de grachten. Er is geprobeerd om de planten eerst weg te halen, zodat het water makkelijker doorloopt.

Het doorspoelen van de grachten ging tot 16.00 uur door. ,,Je kan het vergelijken met een weg. We hebben eerst de hoofdweg vrijgemaakt, maar er zijn ook een hoop zijtakken waar dat moet gebeuren", laat een woordvoerster weten.

Vandaag krijgt de proef van het hoogheemraadschap een vervolg

In samenwerking met indebuurt Delft